Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kuninkaantytär ja puoli valtakuntaa eli köyhän osa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Railon edelliset romaanit kuvaavat Pohjolan maaseutua ja sen erikoisia ihmiskohtaloita. Tämän uuden romaanin tapahtumat on sijoitettu merenrantakaupungin kotipihaympäristöön. Sen jokaisella henkilöllä on oma sielullinen tarinansa, jossa vuorottelevat traagillinen murhe ja suuri, hiljainen onni. Romaanista huokuu syvä rakkaus köyhiä, vaatimattomissa oloissa ponnistelevia ihmisiä kohtaan, joiden elämästä kirjailija löytää hienoa runoutta, lämmintä, kaunista inhimillisyyttä ja suurta sankaruutta.

(WSOY)

Erämaan pappilan terhakka "paatuska" ja hänen Lauri-poikansa - "Havuseppeleen" tutut henkilöt - ovat muuttaneet pieneen kotiin merenrantakaupunkiin. Heidän ympäristönsä, neljän perheen asuma kotipiha, on Eino Railon uuden romaanin tapahtumain keskuksena.
Kirjailija katselee tämän pienoismaailman asukkaita ymmärtävän, myötätuntoisen tarkkailijan silmin. Jokaisella on oma sielullinen tarinansa, jossa vuorottelevat traagillinen murhe ja suuri, hiljainen onni. Elämä lupaa kaikille kuninkaantyttären ja puoli valtakuntaa, mutta antaakin vain köyhän osan.
Romaanista huokuu syvä rakkaus köyhiä, vaatimattomissa oloissa ponnistelevia ihmisiä kohtaan, joiden sydämestä ja elämästä kirjailija löytää hienoa runoutta, lämmintä inhimillisyyttä ja suurta sankaruutta. Naisten kohdalta teos kohoaa äidinrakkauden vaikuttavaksi ylistykseksi. Elämän tragiikka vaihtuu välillä aurinkoiseksi huumoriksi, joka kimaltelee sovittavana murheiden keskellä.

(WSOY)

- - -

Teos on itsenäinen jatko-osa seitsemän vuotta aiemmin ilmestyneelle romaanille Havuseppele. Teoksen alussa Lauri ja hänen äitinsä ovat juuri muuttaneet Suomussalmelta Ouluun. Laurin äiti on luvannut Laurin isälle tämän kuollessa, että hän muuttaa pojan kanssa kaupunkiin, jotta Lauri saa itselleen kunnon koulutuksen. Teoksessa kuvataan Laurin ja hänen äitinsä sekä samassa pihapiirissä elävien muiden perheiden elämää 1800-luvun lopussa. Yrittäessään kotiutua Ouluun Lauri muistelee kaihoisasti myös entistä kotiseutuaan Kainuun perukoilla. Köyhyydestä ja vastoinkäymisistä huolimatta Laurin äiti ponnistelee täyttääkseen lupauksensa ja saa lopulta nähdä Laurin ylioppilaana ja maisterina.

(Kajaanin kaupunginkirjasto - Ryysyrannasta maailman parhaaseen kylään)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

hiljainen kertomus vaatimattomista ihmisistä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

640

Kustantaja

Kieli