Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Lumipäiväkirja

Videot
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Oikeustieteen professorina työskentelevä mies lukee lehdestä, että hänen nuoruuden rakastettunsa, terroristiksi ajautunut Sigrid Eisenberg, on vapautunut vankilasta 26 vuoden jälkeen.

Sinä voit pelastaa minut, oli Sigrid kirjoittanut viimeisessä kirjeessään. Sitten hänestä ei enää kuulunut.

Mies alkaa etsiä ullakon hämärästä pölyyn peittyneitä muistojaan opiskeluajoista Heidelbergissä: kirjeitä, valokuvia ja lehtileikkeitä. Miten pasifismin nimeen vannoneesta nuoresta naisesta kasvoi äärivasemmistolainen terroristi?

Miehen omassa elämässä horjuu terveys, avioliitto ja suhde masennuksesta toipuvaan tyttäreen. Hän ei voi vastustaa menneisyyden kutsua vaan ostaa junalipun Saksaan - ajatuksissaan Sigrid.
(takakansiteksti)
Onko olemassa sellaista hetkeä, joka määrittäisi kaiken? Vaikuttavatko kaikki omat valinnat toisten ihmisten kohtaloihin?

On alkutalvi. Lumi satelee Töölöläistalojen pihoille ja ikkunalaudoille. Keski-ikäinen oikeustieteen professori huomaa aamulehdessä tutut naisen kasvot neljänkymmenen vuoden takaa. Kuva saa miehen kapuamaan ullakolle etsimään muistoja. Kuusikymmentäluvun lopun tapahtumista professori yrittää kehittää selitystä monen ihmisen elämälle. Oman tyttären ajelehtiva, levoton elämä muistuttaa saksalaisen nuoruuden rakastetun, sittemmin terrorismista tuomitun Sigridin elämää. Nyt vuosikausien vankeuden jälkeen Sigrid on vapautunut vankilasta.

Matka, jonka professori tekee talvisilla Helsingin kaduilla, muistoissaan ja lopulta myös Saksassa, saa miehen vähitellen hyväksymään itsensä. Ehkä mitään yhtä käänteentekevää hetkeä ihmisen elämässä ei olekaan tai sitten niitä on useita. Hyödyttääkö valintoja myöhemmin katua, jos ne kuitenkin ovat aikanaan olleet itselle tosia.
(Satu Vähämaa/ Sanojen aika)
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Päähenkilöt
Konkreettiset tapahtumapaikat
Asiasana tai oma avainsana
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
romaani
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
190
Kieli
Videot
Elävän arkiston upotuskoodi