Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Moreeni

Videot
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Lauri Viita oli jo saavuttanut tunnustusta runoilijana, kun hän 1950 julkaisi väkevän esikoisromaaninsa, josta on tullut klassikko. Teos on kuvaus teollisuuskaupungin laidalle syntyneestä yhdyskunnasta, joka joutuu kokemaan kansalaissodan järkytykset. Lähietäisyydeltä seurataan sekatyömies Iisakki Niemisen perheen vaiheita. Kokonaisuudessaan Moreeni on mahtava draama kehittyvästä teollisesta yhteiskunnasta, todellinen suomalaisen työläisperheen eepos.
”Kaikki on jäntevästi kerrottua, jokaisella sivulla tuntuu suomalaisessa kirjallisuudessa harvinainen sanomisen ilo.” Näin kuvaa Kai Laitinen tätä Lauri Viidan Pispala-eeposta. Se on kertomus Niemisen perheen vaiheista vuosisatamme ensimmäisellä kolmanneksella: muutetaan kaupunkiin, asetutaan Pispalan harjulle, koetaan kansalaissota, 20-luvun nousukausi ja sitä seuranneet pulavuodet. Iisakki Nieminen, kirvesmies ja rakentaja, ottaa osaa Luojan palikkaleikkiin ja pystyttää oman Iisakin kirkkonsa Pispalan soramäkeen. Ja hänen rinnalla on Josefiina. ”Josefiina ei milloinkaan kysynyt, onko eläminen arvokkaan harjoittamista. Hänelle elämä oli määrättömästi parempi ja arvokkaampi asia kuin konsanaan voidaan todistaa tietein, taitein, uskonnoin.” Josefiinan elämänusko on uskoa parempaan maailmaan, työtä sen puolesta. Ja niin on myös Lauri Viidan Moreeni: sanan voimaa ja sanomisen iloa.
(takakansiteksti WSOY)
Henkilöt, toimijat
Tapahtumapaikat
Konkreettiset tapahtumapaikat
Alkukieli
Tekstinäyte
Sekatyömies oli Iisakin monista arvonimistä sikäli paras, että se ei pyrkinytkään sanoin ilmaisemaan sellaista, mikä itse asiassa oli mahdoton sanoin selvittää ja mikä miehen täytyi kuitenkin osata ja tehdä. Sekatyömies on suopea luonnonvoima, joka huomataan ja tunnetaan ainoastaan silloin, kun se ei vaikuta.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
448
Kustantaja
Kieli
Nimi
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
332
Kieli
Nimi
Ilmestymisaika
Sivumäärä
386
Kustantaja
Sarjamerkintä
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
464
Kustantaja
Kääntäjä
Sarjamerkintä
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
352
Kustantaja
Kieli
Videot
Elävän arkiston upotuskoodi