Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Vuonna 2000

Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kun 30-vuotias bostonilainen herrasmies Julian West herää 113 vuoden hypnoosiunesta vuonna 2000, hän kokee elämänsä yllätyksen. Kaikki hänen oman aikansa yhteiskuntaa vaivanneet ongelmat on ratkaistu. Tekniikan kehitys on poistanut savupiiput ja saateongelmat. Työpäivän pituus määräytyy ammatin kiinnostavuuden ja raskauden mukaan. Kaikilla on sama palkka, mutta suositussa ammatissa päivän pituus saattaa olla moninkertainen epäsuosittuun työhön verrattuna. Vähittäiskauppa on loppunut ja ihmiset tilaavat haluamansa tavarat luottokortilla suoraan suurista keskusvarastoista. Naiset voivat vapaasti toteuttaa itseään, sillä julkiset gourmet-ravintolat, pesulat ja muut palvelut ovat tehneet kotityöt tarpeettomiksi. Naisten ja miesten välillä vallitsee taloudellinen tasa-arvo. Kansalaisten annettua ikävuosien 21 ja 45 välillä oman työpanoksensa kansantalouden hyväksi he voivat omistautua loppuiäkseen henkiselle nautinnolle…

Edward Bellamyn Vuonna 2000 saavutti ilmestyessään vuonna 1888 valtavan suosion ja siitä tuli Yhdysvaltain toiseksi myydyin kirja 1800-luvulla. Teos herätti runsaasti huomiota myös muualla ja se käännettiin yli 20 kielelle. Vuonna 2000 on utopia-kirjallisuuden klassikko, joka kiehtoo edelleen. Se on sympaattinen tuokiokuva aikakaudelta, jolloin jaksettiin vielä uskoa ihmisen luontaiseen hyvyyteen, yhteiskunnan jatkuvaan kehitykseen sekä siihen, että vuoden 2000 maailma tulisi olemaan ”järjestyksen, tasa-arvon ja onnen paratiisi”.
(takakansiteksti)

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Tekstinäyte

Minä näin päivänvalon Bostonissa v. 1857. »Mitä!» sanonee lukija, »kahdeksantoistasataa viisikymmentä seitsemän! Se on erehdys! Hän tarkoittaa tietysti yhdeksäntoistasataa viisikymmentä seitsemän.» Pyydän anteeksi, se ei ole erehdys. Hengitin ensikerran Bostonin itätuulta toisena joulupäivänä, joulukuun 26 päivänä vuonna 1857, ei 1957, noin kello neljän tienoissa iltapäivällä. Ja voin vakuuttaa, että tuuli oli jo silloin yhtä purevan kylmä kuin nykyisenä armon vuonna 2000.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

228

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

190

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Alanimeke

katsaus vuoteen 1887

Ilmestymisaika

Sivumäärä

274

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Näköispainos 2012 Jon Hällström & Salakirjat.
Suomennettu saksasta. Ilmestyi 10 vihkossa.

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

405

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika