Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Rattijuopon kujanjuoksu

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Pertti Harmaakivi aiheuttaa rattijuoppona pienen pojan kuoleman. Tuomio on kolme vuotta kuritushuonetta. Teos kuvaa Harmaakiven syyllisyydentunteita, elämää vankilassa ja sopeutumista uuteen tilanteeseen. Vankilan arki ja karheat kaveruussuhteet kuvataan vähäeleisen tarkasti. Vähitellen vankilan työrutiinien lisäksi myös opiskelu täyttää Harmaakiven päivät. Teos kuvaa vuosia 1972-1974.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Vuosi 1972 oli liikenne kuolemien musta vuosi. Tasavallan presidentti oli uudenvuoden puheessaan paheksunut rattijuoppojen aiheuttamaa osuutta synkästi kasvavissa tilastoissa ja vaatinut rangaistusten koventamista. Rattijuopon kujanjuoksu kertoo yhden tarinan syyllisen näkökulmasta.
Kirjan päähenkilö syyllistyy liikennekuolemantuottamukseen alkoholin vaikutuksen alaisena ja hänet tuomitaan välittömästi kolmeksi vuodeksi kuritushuoneeseen.
Päähenkilö kärsii rangaistuksensa vuosina 1972-74. Kirja kertoo rikoksesta, tuomiosta ja vankilasta aina vapautumiseen sekä jälkiseuraamuksiin asti. Siinä kuvataan keskusvankilan arkipäivää, sen suuria suruja ja pieniä iloja sekä ihmissuhteita rangaistulaitoksen sisällä ja ulkopuolella. Vankilan elämää tuntemattomille kirja avaa uusia näkökulmia.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

197

Kustantaja

Kieli