Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Nuori, kaunis ja kuollut

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kaksi nuorta kaunista naista, Karin ja Marita, istuskelevat lähes yhtä kauniina kesäisenä päivänä kalliolaisen kaljaravintolan terassilla. Juodun viinipullon seurauksena Karinin kotimatka sujuu hieman horjahdellen, mutta kuitenkin hän päättää käydä ostamassa suuren lasipullon ja yllättäen sen kantajaksi ilmestyy nuori mies, Tapio, joka vie Karinin tämän autolla kotiin Marjaniemeen, missä he päätyvät rakastelemaan autotallin lattialla.

Nuori, kaunis ja kuollut on Paul-Erik Haatajan esikoiskirja ja se otettiin ilahtuneesti vastaan suomalaisessa rikoskirjallisuudessa. Romaanin tyylillisiä ja rakenteellisia valmiuksia ihasteltiin ja erityisesti kiinnitettiin huomiota jokseenkin kypsiin ja täyteläisiin henkilökuviin, jotka myöhemmin ovat osoittautuneet kirjailijan todellisiksi tavaramerkeiksi.

Haatajan esikoisromaani on myös vahvasti eroottinen kirja. Sen merkittävimmäksi hahmoksi nousee rikostutkija, ylikonstaapeli Olle Strömberg. Hän on työssään ahkera, mutta siviilielämässä hän on vastikään eronnut ja pianonsoittoa harrastava mies, joka alati kaipaa naisseuraa. Tällä kertaa häntä melkein onnistaakin, kun hän Karinin surman yhteydessä tutustuu Maritaan, jonka luokse hän lopulta pääsee juomaan kirsikkaviiniä ja soittamaan naisen Steinwaylla Mistyä.

Mutta onko kiltti, uuttera, tosin naisten hieman kaltoin kohtelema Tapio Karinin murhaaja?
Komisario Armas Tammelin palaa töihin sydäninfarktin ja muiden sairauksien jälkeen laihtuneena ja vanhentuneena. Hän joutuu keskelle visaista juttua, jossa nuori ja seksikäs Karin Lagervik on löydetty murhattuna oman talonsa autotallista. Tapio Niemenkylä, Kariniin sattumoisin murhapäivänä törmännyt mies, joutuu heti epäillyksi. Häntä etsitään kuumeisesti ympäri kesäistä Helsinkiä, ja kesken ajojahdin hän alkaa soitella Karinin ystävättärelle Maritalle. Kokeneena poliisina Tammelin tietää, että kaikki vaihtoehdot on tutkittava tarkkaan. Miksei Karinin aviomies Bengt vaikuta surevan kuollutta vaimoaan ja kuka on talon lähellä pyörivä epämääräinen puutarhuri?
(Laura Norris/ Sanojen aika)
Tapion loma alkaa hiukan luultua aikaisemmin ja niin hän ehtii nähdä, kuinka Raili vie asuntoonsa ties minkä miehen. Se koskee vaikkeivät he Railin kanssa mitään sitovaa olleet sopineetkaan. Mieli kipeänä Tapio jää kuljeksimaan Kallion katuja ja päätyy kävelemään Karinin perässä. Karinin koko asu, olemus ja tapa askeltaa tuntuvat kutsuvan siihen, mutta Tapio ei kyllä olisi totellut kutsua mikäli olisi arvannut, mitä kaikkea tuon upearunkoisen tytön katselusta seuraisi. Murhasta hänet olisi tuomittu, ellei Armas Tammelin, sydäninfarktin melkein sairaseläkkeelle paiskaama rikostutkija, olisi ollut itsepintainen ja luottanut intuitioon.
(takakansitekstistä)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

rikosromaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

282

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä