Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Vieras ullakolla

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Miehen nimi on Helminen. Hän on heittänyt kesken lakitieteelliset opintonsa ja tympääntyneenä, oluelle tuoksuva menneisyys takanaan hän palaa vuosien perästä entiseen kotikyläänsä aloittaakseen uuden, luonnonläheisen ja yksinkertaisen elämän. Hän ryhtyy ruumiilliseen työhön, rakastuu yrmeän kirvesmiehen kauniiseen tyttäreen ja kihlautuu tytön kanssa. Nuori kukoistava vaimo, kahdenmaattava sänky ja pari kolme ilosilmäistä lasta, sellaisena väikkyy tulevaisuus Helmisen kuvitelmissa.
Väijyvä, pinnallisesti nykyaikaistunut kyläyhteisö luo hänen tragikoomiselle tarinalleen värikään taustan. Isänmaallinen tilanomistaja, kunnianhimoinen osuuskaupanhoitaja, joviaali yksityiskauppias, naivin avomielinen Öljymäki, arvoituksellinen sahatyömies Perttilä – kaikilla heillä on merkityksellinen osuutensa tapahtumiin, jotka toinen toistaan seuraten ajavat Helmisen lopulta uuteen umpikujaan ja karkumatkalle Helsinkiin. Romaanin lopussa hän kuitenkin vielä kerran ilmestyy takaisin lapsuutensa tantereille.
Vieras ullakolla on huumorin sävyttämä romaani nuoresta miehestä, hänen rakkaudestaan ja ponnisteluistaan asettua yhteiskunnan sovinnaisten tapojen ja tottumuksien rajoittamiin kehyksiin.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

224

Kustantaja

Kieli