Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Maan päällä paikka yksi on

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Maan päällä paikka yksi on on sotakirja kuitenkaan kertomatta niinkään itse sodasta, vaan kaikesta siitä, mitä se jätti jälkeensä. Hiljaiset miehet, velvollisuudentuntoiset äidit ja hyväksyntää kaipaavat tyttäret.

Tarina kulkee useassa eri aikatasossa. Alku sijoittuu nykyhetkeen, kun aikuinen nainen palaa lapsuudenkotiinsa, samaan paikkaan josta hän myös usein unissaan löytää itsensä. Kertomus jatkuu menneisyydessä käyden läpi useamman sukupolven naiset, Paloslaiset naiset ja heidän kohtalonsa, yhden lapsen näkökulmasta. Kertojan roolissa oleva tyttö kuvaa yksityiskohtaisesti historiaan jäänyttä aikaa, ihmisiä ja tapakulttuuria, äidin ja isän sekä vanhemman ja lapsen välistä suhdetta. Kun maailmassa on paljon väärin saa rakkaus muodon, jonka haavoittavaa luonnetta on vaikea ymmärtää.

Sota on rikkonut jotain ja se on peruuttamaton osa lapsuutta, vaikkei sitä koskaan tarvinnut itse kovimman kautta kokea. Kirjan äiti-tytär-suhdetta varjostaa myös äidin vakava sairaus, jonka edessä lapsi on neuvoton. Sukupolvien ketjussa kohtalot linkittyvät ja sekä hyvä että paha siirtyvät aina jollain tapaa eteenpäin.

Teos on kuvaus suomalaisesta yhteiskunnasta sotien jälkeen ja nimenomaan naisten muuttuneesta roolista. Se vie lukijan menneisyyteen ja auttaa ymmärtämään, millainen maailma synnytti suuret ikäluokat.
(Mari Lähteelä/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

372

Kustantaja

Kieli