Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.
Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Nälkämäki

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Kalle Päätalon suurromaani liikkuu vahvalla todellisuuspohjalla. Tämä näkyy myös kirjan takakannesta, siinä esiintyvä kuljetustodistus on mukana kirjan tapahtumassa. Dokumentaarisuudestaan huolimatta "Nälkämäki" on vankkaa ja verevää kerrontaa, Päätaloa parhaimmillaan, verrattavissa "Viimeiseen savottaan".
Kirjan rikkaasta kuviosta irtoaa useita teemoja. Ehkä keskeisin on nälkä, verinen nälkä. Kun talousaliupseeri Matti Lieko ottaa tehtävänsä Siiranmäen vankileirissä kannaksella, hän kauhistuu sitä inhimillistä kurjuutta ja hätää, joka tulvii vankijoukosta häntä vastaan. Liekon mielessä kamppailevat leipä ja omatunto: hänen on ratkaistava auttaako vankeja määräysten vastaisesti tai pysyäkö turvallisten pykälien suojassa ja antaa vankien nääntyä nälkään. Inhimillisyys hänessä voittaa, samalla voittaa ihmisyys. Toinen väkevä teema on päähenkilön Matti Liekon sisäinen kasvu ja varmistuminen. Matti Lieko oppii paljon ihmisistä ja itsestään, eikä oppiminen ole helppoa. Monet sisäiset suojamuurit kaatuvat, ennen kuin Lieko seisoo avoimena ja teeskentelemättä itsensä edessä ja on valmis myöntämään omat heikkoutensa. "Nälkämäki" on karmea kirja, mutta sen karmeutta maustaa ja keventää railakas huumori. Kalle Päätalolla on kyky luonnehtia ihminen muutamalla kuvaavalla vedolla, henkilökuvauksessa ja kirjavan henkilögallerian varmassa käsittelyssä piilee tälläkin kertaa hänen kertojavoimansa.
(takakansiteksti)
Aiheet ja teemat
Henkilöt, toimijat
Tapahtumapaikat
Tapahtuma-aika
Tarkka aika
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
romaani
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
557
Kieli