Horatiuksen oodeja

Tyyppi

runokokoelmat

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

CARPE DIEM - POIMI PÄIVÄ

"Jos häilyt toivon ja huolen, pelon ja vihan välillä, kuvittele aamuin, että valkeneva päivä on viimeisesi: mieluisana yllätyksenä koittaa sellainen hetki, jota ei rohkene edes toivoa.

Ja kun tahdot nauraa, tule minun luokseni: saat nähdä minut lihavana ja kiiltävänä, kun ihoni on hyvin voideltu - porsaana Epikuroksen laumasta."

Näin Horatius rohkaisee runokirjeessä (I 4) melankoliaan taipuvaista ystäväänsä runoilija Tibullusta. Sama huumorin lämmittämä elämänviisaus huokuu myös hänen oodeistaan. Runoilija kiteyttää sen kahdeksi sanaksi: Carpe diem - "Poimi päivä kerrallaan, nauti sen hedelmistä, tartu ohikiitävään hetkeen, jätä huoli huomisesta."

Quintus Horatius Flaccus (65-8 eKr.) oli Augustuksen Rooman merkittävin lyyrikko. Valikoima hänen oodejaan ilmestyy nyt sekä latinaksi että suomeksi, kahdenlaisena käännöksenä. Runomittainen suomennos etenee samassa tahdissa alkutekstin rinnalla; selitysosastossa on kustakin runosta lisäksi proosakäännös, jotta lukija voisi muodostaa itselleen mahdollisimman monipuolisen käsityksen jokaisesta runosta. (Takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

174

Kustantaja

Kieli