Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tyttö taivaan laiturilla

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Nuoren kirjailijan viehättävä lapsikuvaus, keskushenkilönä uneksiva tyttönen, joka viihtyy koulussa ja kulmikkaassa maailmassa huonosti, mutta sitä paremmin kuvitelman ja ihmeen parissa.
(WSOY)

- - -

"Tyttö taivaan laiturilla on ilmavaa, herkkää ja kaunista proosaa, joka kiinteästi säilyttää tyylinsä. Se on ilmeistä lyyrikon käsialaa; vähän väliä kirjailija jopa siirtyy rajan toiselle puolen kuvaillessaan pikku sankarittarensa, elämän karuuteen sortuvan taiteilijanumpun fantisointia ja houreita. Ylimeno todellisuudesta mielikuvitukseen ja sen suoranaisiin sairaalloisiin ilmauksiin käy tältä lapselta ja Eeva-Liisa Mannerilta yhtä luontevasti, ja se, että tämä aineeton traagillinen tarina on selvästi paikallistettu ei hälvennä sen lyyrillisyyttä. Vanha Viipuri sopii todella uneksijan ympäristöksi ja epätodellisen kuvitelmamaailman kehykseksi."
Toini Havu Helsingin Sanomissa 27.10.1951

- - -

"Tekijä on hunnuttanut pienen tyttösen jopa ihastuttavalla sadun harsolla pannen samalla käyntiin notkean leikin kysäisemällä vilpittömästi, mikä oikein on elämässä totta ja mikä siltä näyttää, ja väittämällä, etteivät toiveet ja runo ole sen valheellisempia kuin arkinäkymätkään." Aarne Laurila: Katsaus v:n 1951 kotimaiseen proosakirjallisuuteen ja lyriikaan (Kirjastolehti 2/1952)

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

Olipa kerran, ei kaukanakaan täältä eikä kauankaan aikaa sitten, palanen puuksi ja kiveksi tullutta geometriaa, kaupunki jota ei ole enää olemassa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

185

Kustantaja

Ilmestymisaika

Kääntäjä