Jahtivalssia Saarenmaalla

Tyyppi

kokoomateokset
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Villisikoja, kauriita, hanhia, suomalaisia metsästäjiä…

Ei muualta sellaista löytyä saata,
laulaa Georg Ots Saarenmaan valssissa.

Laulun myötä Saarenmaa, Viron suurin saari, vehmas Itämeren helmi, tuli tutuksi suomalaisille ja jäi tuhansien ja taas tuhansien mieleen sadunhohtoisena paikkana, jonne pitää päästä.
Viron uuden vapauden myötä avautuivat ovet myös Saarenmaalle ja kesäisin siellä käy tuhansia suomalaisturisteja.
Muitten joukossa löysivät tiensä Saarenmaalle myös suomalaiset metsästäjät, jahtimiehet. Saarenmaan rikas luonto, jahtiparatiisi, on runsaan vuosikymmenen aikana tarjonnut suuremmoisia elämyksiä suomalaismetsästäjille, ja moni palaakin saarelle vuosi toisensa jälkeen. Ainutlaatuinen kokemus suomalaismetsästäjälle on esimerkiksi kesäöinen kaurisjahti rehevillä Saarenmaan pelloilla, Saarenmaan valssista tutuilla tuoksuvilla niityillä.
Syksyiset tuhansien lintujen hanhilautat saavat jokaisen metsästäjän sydämen käymään isoilla kierroksilla… Kaurispukki on himoittu saalis ja uljaan saksanhirven kohtaaminen luonnossa jää varmasti pysyvästi mieleen.
Saarenmaalla ovat omat metsästystapansa ja niitten myötä on sattunut ja tapahtunut monenlaista monelle suomalaisele. Toisinaan ovat vitsit olleet vähissä, toisinaan taas nauru on raikunut yli saaren. Usein on saatu saalista ruhtinaallisesti, mutta tuttuja ovat myös päivät, jolloin metsästä on palattu kämpille tyhjin käsin. Aina on kuitenkin viihdytty ja tultu toimeen, sillä saarenmaalainen vieraanvaraisuus on ylitsevuotavaa. Ja paikallinen olut hyvää.
Tuttuja suomalaisille ovat myös manner-Viron jahtimaat, joilla varsinkin vuosikymmen sitten oli riistaa ruhtinaallisesti. Vieläkin riistaa on, mutta kaukana takana ovat jahtimatkat, joilla aina oli vielä jäljellä yksi lupa…
Kymmeniä kertoja Virossa ystäviensä kanssa metsästämässä käynyt päätoimittaja Markku Vainio on kirjoittanut suomalaisten kokemuksista mielenkiintoisen kirjan.
(takakansitekstistä)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

136

Kustantaja