Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Iso vihko

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

On sota. Vieraan vallan sotilaat ovat miehittäneet Suuren Kaupungin. Äidin on vietävä kaksospoikansa Pieneen Kaupunkiin, jossa he joutuvat keskelle aikuisten maailmaa, julmuutta, seksuaalisuutta. Isoäidin luona asuessaan he karaisevat määrätietoisesti itseään kestämään niin henkisiä kuin ruumiillisiakin tuskia. Isoon Vihkoonsa he kirjaavat kaiken kokemansa, kuvaavat vain sitä mikä on todella olemassa, mitä näkevät, mitä kuulevat, mitä tekevät. Tunteet ja moraali eivät kuulu heidän maailmaansa. Kaksosten poikkeuksellisen kiinteä side. Pahuus. Siinä kaksi Ison Vihkon teemaa, jotka ovat aikamme kirjallisuudessa keskeisesti esillä.
(takakansiteksti)

Mitään tällaista et ole ennen lukenut. Iso vihko on Ágota Kristófin laajaa ylistystä keränneen klassikkotrilogian ensimmäinen osa. Täysin omintakeisella, minimalistisen tarkalla ja eleettömällä tyylillä Kristóf kuvaa mitä sota ja sen seuraukset – maanpako, juurettomuus, väkivalta – ihmisyydelle tekevät.

Kaksoset elävät hylättyinä isoäitinsä kanssa menetetyssä maassa, jonka taustalla kumisee sota. On kuin he kaksi olisivat yksi ja sama, toisiinsa sulautuneet peilikuvat säröilevässä todellisuudessa. Heillä ei ole identiteettiä eikä moraalia, vain lapsen naiivi ja julma tahto selviytyä keinolla millä hyvänsä.

(Tammi, 2022)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

165

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

172

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä