Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Härkätien lapsi. I osa

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Turusta Hämeen sydänmaille vievän, jokilaaksojen kyliä yhdistävän Härkätien maisemat ovat muuttumassa. Menneiden aikojen näkymistä on tallella palasia vain siellä täällä kylänraitin pätkänä, jokiuomaa kaartavana pikkutienä, umpeen kasvavana rantaniittynä, ränsistyvänä pihapiirinä tai pelkkänä kivijalkojen kehänä. Niiden tienoilta on entisaikojen elämä kaikonnut. Karjaa paimentavat lapset, kiertävät käsityöläiset, taloissa poikkeilevat kulkukauppiaat, satunnaiset vaeltajat, peltotiellä kolkkavat maitokärryt, pihoilla ja vainioilla puuhaava työväki ovat kaikki poissa. Kansa on muuttanut kaupunkeihin ja unohtanut maalaiskylien äänet ja tuoksut.
Ellei muistoja ja tarinoita olisi, emme pian enää tietäisi mistä olemme kotoisin. Maire-Aliisa Rouvisen kertomuksessa omasta elämästään nuo Härkätien kylien kadonneet kukoistuksen ajat palautuvat mieliin elävästi ja väkevästi.
Jo aivan pienenä kasvattilapseksi annettu palkkapiian avioton tytär Mari havainnoi tuoreesti ja tarkasti kotoiset askareet, kylän lasten puuhat, koulunkäynnin, nuoruuden suuret ilot ja pian haihtuvat murheet. Tarina pulppuilee hersyvällä kotiseudun murteella koskettavana ja todenmukaisena, leikkien ja lorujen vaihtuessa opiskeluun ja pikkupiian töihin.

Ajatuksissaan hän palasi varhaislapsuuteensa ja kuuli tulen rätisevän uunissa, kissan kehräävän ja taatan kopauttavan piippuaan toton kulmaan. Kun uunin hiillos alkaisi hiipua, taata sytyttäisi päreen palamaan ja mamma jatkaisi toisella laululla.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

199

Kustantaja