Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Orpopojan valssi

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Suomen maalaisserkku tunnustaa kaiken!

Kirjailija Henkka Oinonen saa työpöytänsä ääreen puhelinsanoman äitinsä kuolemasta. Vaikeuksistaan aina enemmän maailmaa kuin itseään syyttänyt vanheneva taiteilija huomaa olevansa kasvotuksin totuuksien kanssa, joita hän ei ole tullut ajatelleeksi äidin eläessä. Tyypillisen suomalaisen maalaisnaisen, kuohuvan 1900-luvun kasvatin, ruumiin äärellä alkaa ankara rippi, raivaajakodin henkisen ja aineellisen perinnön jako. Se päättyy yllättävällä tavalla, juuri siten kuin uuden vuosituhannen kylmään menoon mukautunut perikunta sen ansaitsee.

Heikki Turusen kolmastoista romaani on niitä kirjoja, joita lukiessa ei tiedä itkeä vaiko nauraa. Se kohoaa äkkiä erään taiteilijasielun myrskynsilmän kautta nähdyksi omalaatuiseksi kehityskertomukseksi ja myös ajankuvaksi. Kaksi sukupolvea ja aikakautta vertautuvat siinä keskenään ottaen oppia toisistaan sekä hyvässä että pahassa. Onhan Henkan edesmennyt äiti Turusen lukijoille entuudestaan tuttu, se yhtä vähästä naurava kuin itkevä, verevä Kyllikki, joka nuoruudessaan mieli toivoa täynnä rakensi sotainvalidimiehensä Viljon kanssa pientilaa ja samalla tulevaisuutta seudun kauneimmalle järvenrantapaikalle, Hupeliin.

Orpopojan valssia voidaan pitää Heikki Turusen juhlaromaaniona. Hänen esikoisteoksensa Simpauttajan ilmestymisestä on 30 vuotta.
(takakansiteksti)

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

397

Kustantaja

Kieli