Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kainin muistelmat

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Leikkaavan älykäs yllättävä ruotsalainen kirjailijan Lars Gyllensten on jälleen löytänyt historiasta lähtökohdan, johon tukeutuen hänen loistava kertojankykynsä on luonut omaleimaisen taideteoksen.
Kainiinit olivat gnostilainen uskonlahko, jota esiintyi Egyptissä ensimmäisten kristillisten vuosisatojen aikana. Heidän käsityksensä mukaan maailma oli paha, täynnä kärsimystä, ja niin myös Jumala, joka sellaisen maailman oli luonut, oli paha ja julma. Näin ollen kaikki, mikä Raamatun mukaan oli pahaa, todellisuudessa olikin hyvää, koska se soti Jumalaa vastaan. Sen vuoksi kainiitit palvelivat saatanaa, paratiisin käärmettä, Kainia ja Juudas Iskariotia.
”Kainin muistelmat” herättää uudelleen eloon tuon jo historian varjoihin kadonneen maailman. Ajankohta on keisari Hadrianuksen hallituskausi, tapahtumapaikkana Pikku Jumalankaupunki ylä-Egyptin rajamailla. Kainiitit ovat ahkeria, viisaita ja ystävällisiä ihmisiä, ammatiltaan kauppiaita, ja heillä on ystäviä kaikkialla, myös naapurikansojen parissa. Laajoilla matkoilla kohtaamistaan opeista ja laeista he ovat koonneet ja omaksuneet parhaat itselleen.
Kaikista näistä erikoisista aineksista Gyllensten on rakentanut taidokkaan romaanin. Välillä hän saa lukijan järkyttymään, välillä riemastumaan. Ja vaikka romaanin tapahtumat sijoittuvat perin kaukaiseen aikaan, se on mitä suurimmassa määrin kuvausta myös omasta ajastamme, arvovastakohtien värittämästä maailmasta, vallanpitäjistä ja sorretuista.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

133

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

183

Kustantaja