Rakkaus on viimeinen valo jota puhutaan

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Walesilainen Dylan Thomas (1914-1953) on modernin runouden keskeisiä nimiä. Thomasin syvästi omaperäinen runous on kestänyt sekä ajan että nopeasti vaihtuvien kirjallisten muotien paineen. Kiinnostus Thomasin tuotantoa kohtaan on tällä hetkellä jälleen voimakkaassa kasvussa, mitä osoittaa uusien käännösvalikoimien ilmestyminen eri puolilla maailmaa.

Tämä ensimmäinen Dylan Thomasin runojen suomennosvalikoima on läpileikkaus Thomasin koko tuotannosta; teos sisältää runoja lahjakkaan parikymmenvuotiaan nuorukaisen varhaisista kokoelmista myöhäiskauden suuriin oodeihin.

Teoksen esipuheessa Marja-Leena Mikkola kertoo Dylan Thomasin elämästä ja tuotannosta.

(Takakansiteksti 1990)


Walesilainen Dylan Thomas (1914–1953) on modernin runouden keskeisiä nimiä. Suhtautumista nuorena kuolleen runoilijan tuotantoon sävytti aluksi julkisuuden luoma legenda huonotapaisesta walesilaisesta boheemista, runoilijan klassisesta prototyypistä. Dylan Thomasin muistiinpanot, kirjeet, esseet ja radioesitelmät ovat auttaneet lähestymään hänen runouttaan, ja tieteelliset tutkimukset ovat elämäkerrasta piittaamatta keskittyneet ennen kaikkea hänen kuvalliseen ajatteluunsa.

Thomasin omaperäinen runous on kestänyt sekä aikaa että nopeasti muuttuvien kirjallisten muotien paineen. Balladi pitkäsäärisestä syötistä on Marja-Leena Mikkolan vuonna 1990 ilmestyneen klassisen Thomas-valikoiman Rakkaus on viimeinen valo jota puhutaan (Otava) tarkistettu ja laajennettu laitos. Nimirunon ohella teos sisältää kolme uutta suomennosta ja aiemmin julkaistujen käännösten tarkistetut versiot kirkastavat kuvaa Thomasista 1900-luvun yhtenä tärkeimmistä runoilijoista.

(Parkko 2021)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

valikoima runoja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

61

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

75

Kieli

Lisätietoja

Suurin osa runoista on ilmestynyt aiemmin teoksessa Rakkaus on viimeinen valo josta puhutaan.