Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Miinoitettu rauha

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Savukosken leirikankaalla kävelee uudenlainen Kalle, vapautunut, reipasotteinen, kujeileva ja sakissa pidetty, pioneeri joka menestyy jopa muonittajan vaikeassa ja karsaasti katsotussa virassa. Sotaväki on vapauttanut nuorukaisen, kotimurheet ovat unohtuneet, sairaalloinen koti-ikävä vaihtunut normaaleiksi nuoren miehen lomatoiveiksi.

Mutta pitkin kesää tilanne on levoton ja uhkaava. Lomat ja lomakiellot vaihtelevat, linnoitustöitä kiirehditään, maisemia miinoitetaan, oudot tapaukset kiihdyttävät ja pelottavat. Kuitenkin eräänä keskikesän päivänä suittu ja putsattu pioneeripoika saa lomalitterat käteensä ja yllätykseksi vielä korpinatsat olkapäilleen. Alkaa vaiherikas lomamatka, jonka huipentumia ovat Annin kohtaaminen sekä hurja lomaltapaluuhumala, joka karkaa nuoren miehen hallinnasta. Lopulta kuitenkin päästään Savukoskelle kaverien ymmärtävään seuraan.

Kaveruuden kokemus, sakinhuumori ja elävät henkilöt ovat tämän kirjan keskeistä antia. Lähikuvaan tulevat nyt myös sellaiset aikaisemmin esitellyt henkilöt kuin suutari Vouvila, talousupseeri Törmänen, hevospioneeri Kannula sekä pentuvänrikki Karppinen, 19-vuotias komppanianpäällikkö. Yllätyksen lukija kokee, kun hän tapaa Hiltu-Jakin sotalyyssissä ja näkee aivan uuden piirteen tämän värikkään miehen luonteessa.
Kalle Päätalo on kuvannut osuvasti välirauhan omalaatuisen tilanteen ja tunnelmat, pelon ja toivon vaihtelut, ajan jolloin kansa ja kansalaiset elivät välittömässä suhteessa maailmanpolitiikan voimakuvioihin. Välirauhan kuvauksena teos on ainoalaatuinen kirjallisuudessamme.
(takakansiteksti)

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

729