Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Nuoruuden aamu ja ilta

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Herkkä, hienostunut päiväkirjaromaani - kuulaan tunnelman ja lyyrillisen tyylin sävyttämä romaani vanhan suvun viimeisestä jäsenestä. (Otava)

- - -


Viljo Kajavan romaanin päähenkilö on nuori nainen, joka elämässään yksin jääneenä luo katseen menneeseen ja antaa muistojen kulkea silmiensä editse. Hän on vanhan suvun jälkeläinen, vanhempiensa ainoa lapsi. Vauras ja vehmas kartanoympäristö on ollut hänen lapsuutensa maailma, siinä maailmassa hän elää edelleenkin läheisten piirin harvennuttua hänen ympärillään. Oikeastaan hän on aina ollut yksin. Hänen muistoissaan on sijaa vain harvoille ihmisille: levottomalle isälle, omaan maailmaansa sulkeutuneelle äidille, joillekin ystäville. Hänen onnellisimmat lapsuudenmuistonsa liittyvät koulumatkoihin yhdessä naapurin pojan – ”Sorsapojan” – kanssa. Hän kokee ensimmäisen rakkautensa, joka jää hänen ainoakseen. Juuri kun hän on elämältä jotain saamassa, se temmataankin hänen ulottuviltaan: lapsuudenystävä, rakastettu, vanhemmat. Ja niin hän lopulta jää yksin lehtevien puiden maisemaan, autioituneeseen, jo vanhuuttaan rapistuvaan kartanoon, jonka hän aikanaan jättää sinne enää palaamatta.
Viljo Kajavan romaani on naissielun tutkielmana herkkää ja hienoa työtä. Sen kerronnassa tuntuu välitön lyyrillinen kosketus; omalaatuinen, syksyisen kuulas tunnelma levittäytyy sen ihmisten ja maisemien ylle. ”Nuoruuden aamu ja ilta” edustaa kertomakirjallisuudessamme epätallista ilmaisun ja aihekäsittelyn hienostuneisuutta.
(takakansiteksti)

- - -

Viljo Kajavan Nuoruuden aamu ja ilta on epätavallisen hiljainen pieni romaani varakkaan suvun viimeisen jäsenen riutumisesta, ansiokas tyylin yksinkertaisen kirkkauden ja surumielisyydessään hienostuneen näkemyksen takia, Kajavahan siis löytää elämän perusarvoja tällaisestakin unohtuvasta kohtalosta. Tuo nuori nainen kokee rakkautensa, mutta säilyttää tavallaan alkuperäisen neidon mielen. (Aarne Laurila: Suomalaista proosaa vuonna 1958, Kirjastolehti 2/1959)

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

161