Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ellington

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Lopulta maailma on kaiketi vain otaksuma, puhdas arvaus.”

Sture Stenvall rakastaa kesää, kukkia, metsää ja ennen kaikkea pikkusiskoaan. Neljätoistavuotiaana Sture suljetaan psykiatriseen sairaalaan ja hän vaihtaa nimensä Tomas Fastiksi. Sairaalassa Tomaksen arvoituksellinen persoona kiehtoo monia, ja ajan myötä psykiatrien lisäksi myös toimittajat alkavat tuntea mielenkiintoa paranoidiseksi skitsofreenikoksi leimattua kummajaista kohtaan. Hänestä kertovat elämäkerrat jäisivät kuitenkin kirjoittamatta ja ilmiö nimeltä Tomas Fast syntymättä, jollei Tomas ottaisi auliisti nimiinsä lukuisia Pohjoismaissa tapahtuneita raiskauksia. Mutta ovatko Tomaksen tunnustamat rikokset todella hänen tekemiään vai onko syyllisyys vain hänen vilkkaaksi tiedetyn mielikuvituksensa tuotetta?

Ellington on Markku Pääskysen toinen romaani.
(takakansiteksti lyhennettynä)


Romaani kertoo murhaajan tarinan. Kirjan päähenkilö on nuori koulupoika Sture Stenvall, joka neljätoistavuotiaana suljetaan psykiatriseen sairaalaan sen jälkeen kun hän on hyökännyt koulutoverinsa kimppuun ja yrittänyt raiskata tämän. Sture on äärimmäisen älykäs ja analyyttinen lapsi, mutta hän kärsii paranoidisesta skitsofreniasta. Hän vaihtaa nimensä Tomas Fastiksi jo koulupoikana, koska ei tunne itseään enää Stureksi. Hänen sisällään elää myös kolmas henkilö, Ellington. Ellington on se paha, joka hänessä on, ja jonka muiden teot ovat hänessä synnyttäneet. Kuuluisaksi Tomas tulee, kun hän tunnustaa useita murhia ja raiskauksia, ja tästä syntyy hänen hahmonsa ja tarinansa kiinnostavuus.

Ellingtonin tarina rakentuu erilaisista osista ja kertojanäänistä niin, että lukija ei lopultakaan tiedä, mikä on totta. Lukija päästetään jyvälle totuudesta ja sitten pohja taas viedään alta. Kirja kuvaa ja ilmentää hienosti sitä epävarmuutta, mikä meitä ympäröi: mikä oikeastaan on totta, mitä on todellisuus ja kenen todellisuus on oikea, entä mitä on identiteetti? Merkityksiä Tomasin tarinaan yrittävät yhtäältä luoda Tomas itse, hänen psykiatrinsa Lång, hänen veljensä Ove, sisarensa Maria, ystävänsä Peter sekä toimittajat.
(Laura Norris/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

181

Kustantaja

Kieli