Rakkauskertomus

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Anja Vammelvuo, nuoren kirjailijapolvemme lahjakas edustaja, sinkoaa rohkean taisteluhaasteen ennakkoluuloihin käpristyville sovinnaiskäsityksille. Uudessa novellikokoelmassaan hän aukoo itsenäisiä uria, joita luonnonraikas temperamentti muovaa oman muottinsa mukaisiksi. Hänen rakkaudennäkemyksensä on kasvavaa, ylöspäinsuuntautuvaa näkemystä, joka ajassa versoavasta alkusiemenestä nostaa latvuksiaan luovan teon ja tehtävän tasalle.
Novellissa ”Aikalainen” edustaa tällaista näkemystä rampa Jerusalemin tytär Tabita, joka rakastaa Jeesusta aikalaisenaan ja näkee pelastustehtävänsä toistensa vapauttamisessa ”ihmisen ikuisuutta varten”. Aihe hehkuu kristallinkirkkaan kuoren alla leimahtaen palavaksi kaarivaloksi ajan ja ajattoman välille. – Niminovellin koruttoman inhimillinen kehitystarina sijoittautuu suomalaiseen työläisympäristöön. Nuori nainen, joka on ruokkinut epäaitoa tunnettaan viikkolehti-imelyyksillä huomaa eräänä päivänä rakastaneensa sokeasti. Pettymys, kieltäminen terästää häntä; hän koostuu sisäisesti, tajuaa oman merkityksensä ajassa ja löytää suuntaviitat ehjälle, voimakkaalle rakkaudelle.
Anja Vammelvuon nouseva kirjailijan kehityskaari väistää kaikkea tavanomaista ja ummehtunutta. Hänen sanontansa pulppuaa heleänä, siinä on tulta ja piikiven terävyyttä. ”Rakkauskertomus”, kuten kirjailijattaren aikaisemmatkin teokset, on omiaan herättämään väittelyä, jossa vastustavankin asenteen on tunnustettava puhdasverisen, aidon taiteilijatemperamentin olemassaolo.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

novelleja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

236

Kustantaja