Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Vieraisiin

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Vieraisiin on ensimmäinen ruotsinsuomalainen eepos, ensimmäinen laajasti kertova romaani. Se alkaa Suomessa, jossa päähenkilö Väinö Pulkkine on työnpuutteen johdosta pakotettu lähtemään Ruotsiin. Hän läpikäy kaikki siirtolaiselle tutu vaiheet: Alussa hän on yksin Ruotsissa, sitten hän saa hankittua asunnon työnantajansa, Hålborgin konepajan avulla ja tuo perheensä tänne. Alkuvuosina Pulkkisilla – Väinöllä ja Kertulla ja heidän viidellä lapsellaan – on vaikeuksia: Rahat eivät tahdo riittää, ruotsintaito on olematon ja tuttavia niukalti. Pikkuhiljaa asiat siitä paranevat ja perhe juurtuu Ruotsiin.
Tästä aivan tavallisesta siirtolaisaiheesta Antero Pitkänen on taitavasti punonut kertomuksen, joka on yllättävän jännittävä ja vapauttavan hauska.

Väinö Pulkkisessa ruotsinsuomalainen kirjallisuus on saanut ensimmäisen myönteisen sankarinsa. Hänen urotyönsä ovat arkielämän ja työpaikkaneuvottelujen tasolla. Hän on tunnollinen, raitis ja perheestään huolehtiva; työssään ahkera ja sisukas, jopa ”työhullu”. Vaikka hän on ulospäin suuntautuva, hän ei mielellään näytä tunteitaan, niin kuin tavallisesti suomalainen. Sekä Suomi-seuran että ammattiyhdistystyössä hänen älynsä tulee oikeuksiin. Häntä voi sanoa ruotsinsuomalaiseksi mieheksi parhaimmillaan.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

293

Kustantaja