Vaahtopää taivas

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Miklós Radnóti (1909–1944) on Unkarin arvostetuimpia nykyrunoilijoita. Hänen tuotantonsa käsittää hienosyistä rakkausrunoutta ja luonnonlyriikkaa, surrealismia ja paimenlauluja, mutta myös havaintoja vankileirien todellisuudesta. Hän kirjoitti runomuotoisen sotapäiväkirjan, joka sisältyy tähän Hannu Launosen suomentamaan ja toimittamaan valikoimaan.
Juutalaisen syntyperänsä vuoksi Radnóti joutui toisen maailmansodan aikana rotulakien uhriksi ja päätyi Heidenaun leirille, tietöihin ja kuparikaivokseen. Saksalaiset joukot pakottivat perääntymisvaiheessa 1944 hänet marssimaan muiden vankien kanssa Unkarin halki. Hänet ammuttiin länsiunkarilaisessa Abdan kylässä.
Miklós Radnótin viimeiset runot löytyivät hänen päällystakkinsa taskusta, kun joukkohauta myöhemmin avattiin. Hänen tuotantonsa elää sekä unkarilaisena lyriikkana että yleispätevänä todistusaineistona holokaustista, juutalaisten joukkotuhosta. Sellaisena se kuuluu merkittävimpään runouteen mitä toisen maailmansodan kauhut ovat synnyttäneet.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

valikoima runoja 1928-1944

Ilmestymisaika

Sivumäärä

140

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä