Älä maksa lautturille

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kokoelman kertomukset liikkuvat laajalla skaalalla aina tieteisfiktiosta fantasiaan ja kauhuun. Teoksen ensimmäinen novelli, "Valaat ja albatrossit", sijoittuu jonnekin tulevaisuuteen. Koko maailma on sodassa - siinä viimeisessä - aseita kuljettava rahtilaiva seilaa pohjoisilla vesillä ja tekee huomioita merkillisistä luonnonilmiöistä: näyttää siltä kuin luontokin nousisi ihmistä vastaan. Vain ne, jotka ymmärtävät valaiden kieltä, Antarktiksen karua kauneutta, voivat säilyä hengissä. Novelli ”Tyypit” taas tuo mieleen argentiinalaisen Julio Cortazarin surrealistiset kertomukset, novellissa opiskelija huomaa paikallisbussissa oudon tyypin, joka tuntuu ilmestyvän kaikkiin samoihin busseihin mihin hänkin ja joka istuu aina täsmälleen samalla paikalla… Novelli ”Autiotalo” taas on melkeinpä stephenkingimäinen kauhukertomus nuorista, jotka yöpyvät liitoksistaan natisevassa autiotalossa, jonka myrkylliset huurut vaikuttavat asukkeihinsa odottamattomalla tavalla.

Teoksen parhaimmistoa on ehdottomasti niminovelli "Älä maksa lautturille". Se on kummitusjutun tapainen kertomus opiskelijapojasta joka pestautuu lossivahdiksi syrjäseudulle siinä toivossa, että ehtii tylsän hommansa aikana lukea tenttikirjoja, mutta joutuu pian korjaamaan väärän käsityksensä, kun eräänä yönä kohtaa salaperäisen, huppupäisen miehen, Lautturin.

Esikoisnovellikokoelmassa on myös useita kertomuksia, jotka viitoittavat jo tietä Verrosen tulevaan tuotantoon. Näiden novellien keskiössä on eristynyt sveitsiläislaakso ja myyttisiä piirteitä omaava mies, Peter Urd, syöksylaskun maailmanmestari, joka ei vanhene koskaan ja joka jo pikkulapsena selviää leikiten maanvyöryistä, lumivyöryistä ja aikuisille miehillekin ylivoimaisen raskaista töistä. Vain vuotta esikoisteoksensa ilmestymisen jälkeen Verronen julkaisikin romaanin Yksinäinen vuori (Kirjayhtymä, 1993), jossa kirjailija kertoo Peter Urdin merkillisen tarinan kokonaisuudessaan.
(Silene Lehto/ Sanojen aika)

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

fantastisia kertomuksia

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

320

Kustantaja

Kieli