Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Punainen varjo

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Eero Eqvist (s.1911) näki itse seitsenvuotiaana poikasena kansalaissodan päättymisen, joka toi mukanaan säälimättömän koston ja puutteen leivästä. Seitsemänkymmenen vuoden takaiset tapahtumat ovat yhä Ekqvistin mielessä.
Punaisen varjon tapahtumissa eletään Suomen historian synkkää vaihetta, jota ei mielellään muistella. Romaanin tapahtumien paikkana on Turun seutu ja päähenkilöinä 15-vuotias Antti, hänen pikkusiskonsa Anja ja heidän harras, uskovainen äitinsä, jotka odottavat epätoivoisen kiihkeästi perheen isää, Santtua, palaavaksi sodasta kotiin.
Koko perheen ylle lankeaa isän ”punainen varjo” ja he joutuvat suuresti kärsimään siitä, että isä oli ”ryssien kätyri ja punikkiplutoonan päällikkö”. Perheenpään kohtalo alkaa näyttää jo synkältä, kunnes riutunut mies vihdoin saapuu eräänä yönä kotiin jatkaakseen pian kujanjuoksuaan pelon takaa-ajamana.
Ekqvist ei etsi kirjassaan syyllisiä eikä syyttömiä eikä asetu historian tuomariksi. Hänen sanomansa tiivistyy punakaartin upseerin raskaiden kokemusten muovaamassa vakaumuksessa, jonka hän lausuu lapsilleen: ”Jollan muul taval nämä assiat täs mailmas tarttis ihmisten kesken ratkaista, ei kiväril eikä tykeil.”
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

279

Kustantaja