Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Marie

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Cent ans de Marie

”Vähitellen Marie huomasi, ettei tärkein ollut rakkaus, koska sitä oli tarjolla niin vähän, vaan rutiini, koska sitä oli tarjolla niin paljon”

Marie Myhrborgh on yhtä vanha kuin mennyt vuosisata. Hän jaksaa vaivoin kääntyä vanhainkodin vuoteessa mutta tottuu vuosien mittaan olemaan, syömään ja puhumaan yksin.
Marie on helsinkiläisen kirurgin leski ja ennen kaikkea strasbourgilainen. Kun hän saapuu vasta itsenäistyneeseen Suomeen, hän ei voi aloittaa keskustelua selvittämättä ensin, mikä puhuttelumuoto on comme il faut.

Tajunnanvirta kulkee huolettomasti menneen ja nykyisen ajan, keskieurooppalaisen ja suomenruotsalaisen kulttuurin väliä. Muistikuvat ryöppyävät kuin ajatus, vapaasti ja selittelemättä. Niistä syntyy hienostuneen humoristinen ja charmikas tarina suomalaisesta ja ranskalaisesta suvusta.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Mekin teimme retkiä, ei Terijoelle eikä sieniä poimimaan tai noukkimaan niin kuin sinä sanot, Maman ja keittiöväki suunnittelivat ja valmistivat eväskoreja päiväkausia etukäteen, meillä ei tehty mitään spontaanisti, minä hypin yhdellä jalalla ja toivoin kaunista ilmaa, Laurent järjesti säästä vedonlyönnin, jossa yhden viikkorahan panoksella saattoi voittaa kymmenen viikkorahaa, houkutteli hyväuskoiset sisäköt mukaan ja ainoa voittaja oli Laurent itse, mekin lähdimme aamulla, niin aikaisin että kärrynpyöristä jäi jälki kasteiselle pihanurmelle, … muut kävelivät alas suuren joen rantaan, aurinko paistoi kuumasti, ilmassa oli kesän haju, perhoset tanssivat villisti ja mehiläiset surisivat, mutta eivät milloinkaan purreet niin kuin hyttyset Suomessa, Papa meni uimaan jos nuoremmat palvelustytöt menivät uimaan, eikä kukaan käyttänyt uimapukua …
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

288

Kustantaja

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi