Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Adamin ylösnousemus

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Adamin ylösnousemus on nykyaikaisen juutalaisproosan merkkiteoksia, monitahoinen, väkevä ja unohtumaton kuvaus ihmisestä, ihmisyydestä ja valitusta kansasta. Se on mustan huumorin sävyttämä teos, joka antaa kuitenkin uudenlaisen elämän toivon.

Teoksen päähenkilö on Adam Stein, juutalainen, klovni, huijari, mielisairaalan potilas. Romaani on kuvaus yhden henkilön syvästä identiteettikriisistä, mutta laajenee samalla monitahoiseksi, voimakkaaksi kuvaukseksi ja purevaksi satiiriksi ihmisenä olemisen ehdoista, toisen maailmansodan jälkeisestä kaaoksesta, juutalaisuudesta, koko Israelin valtiosta.
Kirjan tapahtumapaikkana on mielisairaalan Israelin autiomaassa ja keskeisenä teemana Adam Steinin matka mielisairaalana pimeydestä terveyteen. Kaniuk näkee hänen ja muiden henkilöhahmojensa kieroutumisen syyn niissä nöyryytyksissä, joita juutalaiset ovat kärsineet ennen natsikautta ja sen aikana, erityisesti keskitysleireissä.
Teokselle on luonteenomaista Steinin ajatusten kaksijakoisuus, samoin lähes jokaisen kirjassa esiintyvän henkilön ja käsitteen kummitteleva kaksoisidentiteetti. Voimakkaana nousee esiin Adamin aavemainen ”toinen minä” Herbert, Adamin omatunto ja muisto menneisyydestä, sekä hänen kiintymyksensä koiralapseen, uuden Israelin symboliin, parantumattomaksi tuomittuun. Mutta onko lapsi tuomittu?
(takakansitekstistä)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

396

Kustantaja

Kieli

Alanimeke

romaani

Ilmestymisaika

Sivumäärä

380

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Muu tekijä