Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Maailmalla

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Maksim Gorki on venäläisen kirjallisuuden tunnetuimpia ja huomatuimpia hahmoja. Jäätyään kymmenvuotiaana orvoksi, hän sai itse huolehtia elatuksestaan, ja niinpä antaakin hänen ensimmäiselle romanttisella ja kapinalliselle tuotannolleen leimansa kulkurin kirjava elämä, kosketuksen alimpien kansanluokkien alkeellisuuteen ja kurjuuteen, elämänhalu ja vapaudenrakkaus. Vaikka Gorkin opillinen sivistys rajoittui viiden kuukauden koulunkäyntiin, korvasi välitön kosketus elämään ja ihmisiin hänelle koulun ja yliopiston. Hän omaksui kansalta tavattoman kielen rikkauden ja kokosi muistiinsa suunnattoman joukon mitä moninaisimpia tyyppejä.
Maksin Gorkin tuotanto käsittää novelleja, näytelmiä ja omaelämäkerrallisia teoksia. Varhaisimpia ovat novellit, joiden huutava vapaudenvaisto ja intohimoinen elämäntotuuden ja –tarkoituksen etsiminen ovat vastalauseena kaikkea matalaa, jokapäiväistä ja pikkumaista vastaan. (”Laulu kotkasta” 1896 ja ”Laulu myrskylinnusta ” 1901.) Näytelmistä on suurimman menestyksen saavuttanut alastonta ja inhimillistä kulkuritragiikkaa sisältävä ”Pohjalla”.
Nuoruutensa vaellusvuosien elämykset Gorki on tallettanut teoksiinsa ”Lapsuuteni”, ”Nuoruuteni Yliopistot ja ”Maailmalla”, jotka kuuluvat klassillisiin omaelämäkerrallisiin teoksiin Euroopan kirjallisuudessa. Näissä hän ei kavahda synkkien elämänkuvien esittämistä, mutta esim. kuvatessaan lapsuuttaan ja nuoruuttaan teoksessa ”Maailmalla” hän levittää kaiken ylle kauneuden hunnun luopuen tavallisesta alastomasta naturalismistaan. Tässä niin kuin kaikissa muissakin teoksissaan Gorki on toteuttanut vaatimustaan, että kirjallisuuden on samoin kuin muidenkin taiteiden palveltava yhteiskuntaa.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Ilmestymisaika

Sivumäärä

370

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Sarjamerkintä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

419

Kieli

Kääntäjä