Karhunpalvelusten talo

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Karhunpalvelusten talo koostuu aidoista välähdyksistä ja tilanteista vanhusten palvelutalossa Etelä-Suomessa. Ne sisältävät arkirutiineja vaipan vaihdosta syvälliseen pohdintaan elämästä, ihmisarvosta, vanhuudesta ja kuolemasta. Kaiken läpi tunkee yksinäisyys ja avuttomuus yhteiskunnan rattaissa. Kuoleman pelko ei poistu käskemällä. Mennessään palvelutaloon ihminen luovuttaa avaimet pois itseensä, antaa tahtonsa ja elämänsä systeemin käsiin. Sen jälkeen häntä ei oteta vakavasti kansalaisena kuin vaaleissa. Ääni kelpaa aina. Kaikki puolueet ennen vaaleja, kuten juuri tänä vuonna, ovat vanhusten asialla.
Kirjan päähenkilö on 86-vuotias sotaveteraani, joka suoraselkäisenä, keppi selän takana, kävelee itse vanhainkodin ovesta sisään. Hän on evakko Karjalan Heinjoelta, mikä antaa sopivasti mausteita kirjaan. Päähenkilössä on annos Rokan Anttia ja toinen Havukka-ahon ajattelijaa. Papan huumori tuottaa terävää piikkiä palvelutaloja kohtaan. Kysymyshän ei olekaan rahasta vaan hengettömyydestä ja välinpitämättömyydestä, ehkä henkilökunnan koulutuksen puutteesta. Systeemi sänkykeskeisine käytänteineen ja ylimedikalisaatioineen ”kusee”.
Kun vanhus tajuaa, ettei palvelutalosta ole ulospääsyä kuin hautausmaalle, hän tekee rohkean intiaanin tapaan oman ratkaisunsa: hän tekee nälkälakon ja kuolee siihen kolmen viikon kuluessa.

Kirja on kriittinen kannanotto vanhusten hoitoon. Sen avulla herätetään epäilys, että suuri osa vanhusten kuolemista palvelutaloissa ja vanhainkodeissa onkin todellisuudessa itsemurhia, vaikka lääkärintodistuksissa lukeekin jotain epämääräistä elintoimintojen luonnollisesta hiipumisesta.
(Mediapinta)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

välähdyksiä vanhainkodista

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

127

Kustantaja