Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Koiranheisipuu ja neljä muuta pienoisromaania

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Koiranheisipuu sisältää viisi Mika Waltarin rakkausaiheista pienoisromaania. Neljä ensimmäistä on julkaistu aikaisemmin, mutta useimmat niistä ovat varmasti melko vähän tunnettuja. Ei koskaan huomispäivää, Fine van Brooklyn ja Kultakutri herättivät aikoinaan suurta huomiota. Niitä pidettiin ja pidetään yhä ranskalaistyylisen notkeuden, älyn ja eleganssin mestarinäytteinä. Jotkut puhuivat liiallisesta rohkeudesta, kaikki puhuivat ilmiömäisestä sanan taituruudesta. Vähiten tunnettu lienee sodan aattoon sijoitettu Sellaista ei tapahdu, jonka alkuperäinen nimi oli ”Unohduksen pyörre”. Waltari julkaisi sen salanimellä Leo Arne.

Ennen julkaisematon Koiranheisipuu on kertomus kahdesta rakkaudesta, entisestä ja uudesta. Entinen herää eloon muistoissa uuden kynnyksellä eräänä koleana juhannuksena. Keski-ikäinen mies kertoo rakastajattarelleen ensimmäisestään, kuvailee eroottisen heräämisensä suloiset ja kipeät kokemukset. Rakkaus on sokaistusta, intohimoa ja julmaa uteliaisuutta, rakkaus on täydellistä kauneutta ja läheisyyden autuutta. Niin, sellaistakin on rakkaus, toteaa Waltari.

Näissä pienoisromaaneissa on persoonallisia ajatuksia rakkaudesta, hehkua ja alistunutta surumieltä, tunnelmaa jonka vain Waltari herkästi tavoittaa.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
372
Kustantaja
Lisätietoja
Ilmestynyt myös nimellä Parhaat pienoisromaanit, Suuri Suomalainen Kirjakerho 1992.