Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ammutaanhan hevosiakin

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Horace McCoyn vuonna 1935 ilmestynyt esikoinen ja pääteos on säilyttänyt himmentymättömän vetovoimansa. 40-luvun tunnetut ranskalaiset kirjallisuusihmiset – Camusin ja Sarten sukupolvi – pitivät McCoyta Steinbeckin ja Hemingwayn veroisena mestarina, mutta Ammutaanhan hevosiakin on kuitenkin yhä jännittävällä tavalla harvinainen, melkein ”maanalainen” teos – vähemmän tunnettu kuin sen pohjalta 70-luvun taitteessa tehty elokuva.
Horace McCoyn (1897-1955) suoritti periamerikkalaisen kujanjuoksun kymmenissä ammateissa. Yksi hänen työkiinnityksistään oli ulosheittäjä maratontansseissa. Näin hän oli keskellä elämänsä aihetta, jossa tosiasiat ja valtavat vertauskuvalliset ulottuvuudet sulautuivat yhdeksi. Maratontansseja oli jo järjestetty vuosia, mutta pulakauden aikana ne saivat painajaismaisen, melkein barbaarisen luonteen: näytökset saattoivat kestää kuukausia, joiden aikana huono-osaiset ja työttömät, palkkiorahojen toi-vossa tanssirataa kiertävät parit rääkkäsivät itsensä irvokkaaseen fyysiseen aja henkiseen tilaan. Horace McCoy näki ilmiössä inhimillisen alennuksen ja kärsimyksen koko kirjon.
Tapahtumat sijoittuvat McCoyn hyvin tunteman Hollywoodin liepeille: suuret elämänteemat on nähty kuin vääristävän peilin kautta. Niiden leikkautuminen ajankohtaisuuteen luo yhdistelmän, joka koskettaa kipeästi meidän omaa aikaamme.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Ilmestymisaika

Sivumäärä

160

Kustantaja

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

154

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Ilmestynyt v. 2009 WSOY:n kustantamana.
Sisältää Peter von Baghin esseen 30-luku keskellämme.

Muu tekijä