Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Matka Roomaan

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Italialaisen kertojamestarin viimeinen romaani Taattua Moraviaa – vakava tarina nuoren miehen etsinnästä ja samalla huima eroottinen farssi, joka tempaa maton lukijan alta.

Kuten jo nimestä voi päätellä, matka Roomaan rakentuu myyttisen matkateeman varaan. Päähenkilö Mario lähtee Pariisista Roomaan tapaamaan isäänsä, jonka on viimeksi nähnyt aivan pienenä poikana. Aloite on tullut isältä, joka asuu Roomassa uuden naisystävän kanssa. Marion ja hänen isänsä tulehtuneiden suhteiden koetinkivenä on äiti, joka on kuollut vuosia sitten Pariisissa, erossa miehestään. Mariosta tuntuu kuin isä olisi hylännyt sekä äidin että hänet, vaikka äidillä oli jatkuvasti muita miessuhteita.
Matka merkitsee Marille menneisyyden tuskallista kohtaamista. Hänen mieleensä nousee yhä uudelleen järkyttävä lapsuudenkokemus: hän oli yllättänyt äitinsä rakastelemasta tuntemattoman miehen kanssa. Hän yrittää vapautua traumasta rakastelemalla ensin isän kotiapulaisen ja sitten hänen naisystävänsäkin kanssa. Vapautumispyrkimykseen liittyy jatkuvasti tiedostamaton kostonhalu- halu rangaista ja häpäistä isää.
Tähän Marion perheen kolmiodraamaan limittyy toinen kolmiodraama, joka kulkee jännittävästi ikään kuin eri sävellajissa. Mario on tavannut lentokoneessa keski-ikäisen Jeannen ja tämän teini-ikäisen tyttären ja he tapaavat Roomassa uudelleen. Tytär haluaisi naittaa Marion ja äitinsä, Mario on taas kiinnostuneempi tyttärestä.
Lopulta Mario päättää lähteä Roomasta ja palata Pariisiin. Hän on osittain vapautunut menneisyyden painolastista, mutta muuten matkan tulokset jäävät laihoiksi: yhteys isään samoin kuin oma identiteetti, joita hän on etsinyt, jäävät löytymättä.
(takakansi- ja lieveteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

233

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

258

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä