Ongensiimasta se alkoi

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Kun kalamies on kylläinen, hän lähtee ongelle.”
Niin mekin teimme, sillä olimme päättäneet uhrata yhden iltapäivänä vanhojen onkimuistojen verestämiseen ja tuossa saaren ruohikkojen päässä oli eräs parhaimman näköisiä onkipaikkoja. Varasimme kaksi onkivapaa mieheen nähden läheisestä vesakosta, ja pian istuimme veneeseen, leppoisan länsituulen keinuttaessa meitä kirkasvetisen järven aalloilla. Pian sylkäisimme matoon oikean kessusyljen ja jäimme odottamaan nykäisyä.
Kymmenen minuutin kuluttua käytimme vain yhtä onkea kukin ja suuret ahvenet potkivat hiukan vuotavan veneemme pohjalla. Toinen onki oli nyt ehdottomasti liikaa, sillä kerran vain pulpahti kaarnakoho ja onki oli jossakin veneen alla suuren ahvenen tempoillessa oikean kalan tavalla. Ja jokaisen ahvenen paino oli kilon kahden puolen!
Noin tunnin kuluttua ahventen tulo lakkasi. Se loppui äkkiä kuin naulan kantaan, ja vasta jälkeenpäin selvisi meille syy tähän ilmiöön. Suuret ahvenet olivat ajaneet reeskaparven rantaan ja jouduimme tietämättämme ongelle parveen. Olemme usein jälkeenpäin ajaneet takaa noita parvia oikein urakalla, mutta moiseen ahvenjuhlaan emme ole sattuneet.”
Kuten oheisesta katkelmastakin ilmenee, se jatkuikin ongensimalla, eikä vain alkanut – nimittäin kalastus. Paitsi ongella on Usko Moilanen kalastanut monella muullakin välineellä ja vähän joka puolella Suomea. Eränkäyntikään ei ole hänelle vierasta. Ja ’yrittävälle sattuu’ kaikenlaista. Näistä yllätyksellisistä, hauskoista ja jännittävistäkin retkistä kerrotaan tässä jokaista kala- ja erämiestä kiinnostavassa teoksessa ONGENSIIMASTA SE ALKOI!
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

erä- ja kalajuttuja vuosien varrelta

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

192

Kustantaja