Pyromaanien yö

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Teos sisältää kuusi erilaista novellia, joiden tapahtumat sijoittuvat niin pieniin kirkonkyliin kuin urbaanimpaankin ympäristöön. Kaiho Nieminen kuvaa vähäeleisesti ja todentuntuisesti suomalaista elämää.

Kertomuksissa ”Siistit valoisat kahvilat” ja ”Pyromaanien yö” kuvataan maaseutupitäjiä, joiden rauhaisaa elämää varjostaa kummassakin paikallinen häirikkö tai kylähullu. Ensiksi mainitussa novellissa kyläläisten elämää terrorisoiva häirikkö on Hakkilan Väinön ja Lempin omituinen, kiivasluonteinen adoptiopoika, jonka vuoksi kyläläiset pitävät oviaan lukittuina. Jälkimmäisessä novellissa kyläläiset pitävät silmällä nuorta Teuskaa, joka on saanut tuomioita tuhopoltoista. Kimmastuttuaan Teuska voi tuikata jotakin tuleen. Tarinassa Teuskan kohtaloa viitoittaakin yksipuolinen rakkaus kauniiseen baarinpitäjään, Maijuun.

Novelli ”Veturi” taas on lämmin kuvaus perheenisän suhteesta alkoholisoituneeseen velipuoleensa. ”Intellektuelli” kuvaa takkamestarin ammattiylpeyttä ja rakkautta työhönsä. ”Talo maantien syrjässä” sijoittuu maalaispitäjään, jossa uusi, salaperäinen rakennusmestari herättää puheita. ”Näyttelijätär” taas kuvaa kulttuuriporukan bussimatkaa Karjalaan. Novellin keskiössä on kuvataiteilijamies ja hänen diivaileva harrastajanäyttelijä-vaimonsa. Kertomus osoittaa kuinka monimutkainen voi kahden ihmisen välinen suhde olla.
(Silene Lehto/ Sanojen aika)

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

149

Kustantaja