Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Maldororin laulut

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Jotkut kirjoittavat kilvoitellakseen ihmisten suosionosoituksista käyttäen hyväkseen sydämensä jaloja ominaisuuksia, jotka he ovat joko päästään keksineet tai joita heillä sattuu olemaan. Minä puolestani käytän nerouttani hyväkseni maalatakseni eteenne julmuuden herkulliset nautinnot! Nuo nautinnot eivät ole ohimeneviä tai pinnallisia; ne ovat syntyneet ihmisen myötä ja ihmisen myötä ne tulevat kuolemaan".
Hyvä ja paha, ruma ja kaunis, hämärä ja kirkas limittyvät Lautréamontin hallusinatorisessa proosarunossa, joka on yksi ranskalaisen kirjallisuuden kummallisimmista klassikoista. Se on byronilaisittain ja poelaisittain satanistinen kertomus antautumisesta pahan valtaan, kapinasta Jumalaa vastaan.
Lautréamont, oikealta nimeltään Isidore Ducasse, oli kirjailija jonka elämästä ei paljon tiedetä. Nimensä ja kreivinarvon hän otti eräästä Eugène Suen romaanista.
Maldororin laulut painettiin ensimmäisen kerran 1869, mutta belgialainen kustantaja kieltäytyi antamasta sitä jakeluun peläten syytteitä sen sisällön vuoksi. Teos julkaistiin uudelleen 1870, ja vasta surrealistit löysivät sen 1920-luvulla, jolloin siitä tuli surrealismin suunnannäyttäjä.

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Ei ole mahdotonta päästä todistamaan luonnotonta poikkeamaa luonnonlakien piilevässä tai näkyvässä toiminnassa. Itse asiassa, jos kukin suvaitsisi nähdä sen vaivan, että tutkisi olemassaolonsa eri vaiheita (unohtamatta yhtäkään, sillä saattaa olla, että juuri sen olisi määrä toimia sanojeni vahvistajana), hän muistaisi varmasti hienoiseksi hämmästyksekseen, mikä toisissa olosuhteissa saattaisi olla hullunkurista, että sai tiettynä päivänä seurata ilmiötä, joka näytti ylittävän ja tosiasiallisesti ylittikin havainnon ja tieteen tuntemat käsitykset: esimerkiksi rapusateita, joiden taianomainen näky ei varmastikaan aluksi nauttinut tiedemiesten ymmärrystä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

165

Kustantaja

Kieli

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

96

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

213

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä