Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kesä Kannaksella

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Röyhkämäinen kuvaus sodasta vailla tunteita

Kesä Kannaksella on intiimi kuvaus ihmisistä sodan keskellä. Kauko Röyhkä kirjoittaa tiiviin lausein suomalaisesta kaukopartion johtajasta, joka toteuttaa kohtaloaan vailla tunteita tai intohimoja.

(Like)

- - -


Kesällä 1944 viiden miehen kaukopartio on palaamassa kolmenkymmenen päivän tiedusteluretkeltä läpi Karjalan Kannaksen. Ruokavarastot ovat lopussa ja täydennyspaikoilla on väijytyksiä. Kannas kuhisee venäläisiä sotilaita eivätkä harvapuustoiset metsät tarjoa kunnon suojaa. Lisävaaran tuo partion johtajan, ylikersantti Antero Kaskisuon ottama nuori venäläinen naissotilas.

Romaani kuvaa partion matkaa kohti Vuoksen rantaa ja omia joukkoja. Kerrontaan lomittuvat takaumina kuvatut miesten kotilomat, joiden aikana paljastuu jotain olennaista miesten luonteista ja heidän suhteistaan ympäröivään maailmaan. Kettula, Korsiala, Nyman ja Lukander tulevat kaikki erilaisista oloista: Lapin perukoilta, pientilalta, pappisperheestä ja Kannakselta. Keskiössä on helsinkiläinen Kaskisuo, työläistaustalta ylioppilaaksi ponnistanut AKS-läinen, jota muut pitävät luontaisena johtajana. Sota sopii Kaskisuolle arkielämää paremmin. Hän toimii pervitiinillä, sen voimalla hän kulkee läpi taistelujen ja lomien. Pervitiinin aiheuttamat hallusinaatiot ovat jo hiipimässä hänen elämäänsä.

Miesten kuvailun rinnalla kulkee kahden naisen tarina. Sotavanki Darja päätyy ajattelemaan, ettei maailmassa ole yhtään hyvää ihmistä. Rovaniemeltä Helsinkiin paremman elämän perässä muuttaneen Elvin elämän muuttaa Kaskisuon kohtaaminen. Elvin sovitusmatka kaukaiseen Inarinjärven saareen vertautuu kaukopartion matkaan. Kannaksen sodan runtelema heleä kesä ja Lapin talven ankaruus asettuvat vastapareiksi, joihin romaanin henkilöiden unelmat ja elämän raaka todellisuus vertautuvat.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

185

Kustantaja

Kieli