Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Suomalainen hämärä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Vahvana kertojana tunnetun Eino Kinnusen uusin romaani on maaseutu-eepos sota-ajan Suomesta. Se luo taustaa kokonaisen sukupolven maailmankuvan ymmärtämiselle, sen sukupolven, joka eli lapsuuttaan ja nuoruuttaan sodan varjossa ja joutui tuon maamme oloihin ratkaisevasti vaikuttaneen murroskauden todistajaksi.

Tapahtumapaikkana on maalaiskylä siellä jossakin korpien keskellä, järvien takana. Päähenkilönä poika, Hannu. Romaani alkaa siitä ajasta, kun sotaa uumoillaan, mutta siihen ei uskota ja Hannukin pannaan oppikouluun kirkonkylään. Mutta sota tulee, koulut suljetaan, miehet viedään rintamalle. Hannun isäkin, rakennusmestari, suojeluskuntalainen, lähtee. Eikä palaa. Perhe muuttaa äidin vanhempien luo, mökkiin syrjäkylille. Tulee välirauha ja tulee uusi sota.

Rintamilta kuullaan uutisia, lehdistä luetaan sodan vaiheista muualla maailmassa. Kotirintamalla nähdään sodan mielettömyys, siellä koetaan seuraukset. Rakastetut ja omaiset jäävät palaamatta, jotkut tulevat takaisin, osa heistä vammautuneina, katkeroituneina. Sota loppuu. Uudet poliittiset tuulet puhaltavat, perustetaan työväenyhdistyksiä. "Sodan ahdistuneisuuden jälkeen elämä elpyi kaikkeen rehevyyteensä. Vanhemmista ihmisistä tuntui joskus kuin nuorempi sukupolvi olisi nyt etsinyt kaksin verroin korvausta kaikesta mitä sotavuosina oli menettänyt."

Nämä vuodet ovat Hannun kehitysvuosia lapsuudesta nuoruuteen, kodin lämmöstä ja hellyydestä, leikeistä ja unelmista arkeen ja toteen, toveruudesta ensimmäiseen rakkauteen ja pettymykseen.

Eino Kinnunen osoittaa jälleen taitonsa ihmisen ja maaseudun kuvaajana. Aitous on suoraan aistittavaa. Romaani etenee täyteläisenä, ihmiset elävät ja luonto hengittää. Lavean eeppiseen kerrontaan sekoittuu runollisuutta, luonnon läsnäolo tuo ilmavuutta ja väljyyttä. Pojan kokemusten ja tunteiden vilpittömyyden herkkä tulkinta luo kirjaan kirkasta kauneutta ja hänen rohkea elämänuskonsa antaa sille optimistisen sävyn. (Takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

371

Kustantaja

Kieli