Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Priska

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Merja Otava on syntynyt Helsingissä vuonna 1935 taiteilijakodin ainoana lapsena. Kirjoittaminen ja maalaaminen ovat kuuluneet jo kouluajoista hänen harrastuksiinsa. Vuonna 1958 hän valmistui Ateneumista koristetaiteilijaksi.
Merja Otavan kirjallinen menestys alkoi vuonna 1959, jolloin hän nuorisoromaanillaan Priska voitti WSOY:n järjestämän Anni Swanin muistokilpailun. Sitä ennen hänen kirjoitelmansa paria lapsi- ja matkailuaiheista novellia lukuun ottamatta olivat jääneet pöytälaatikkoon.
Priska merkitsi nuortenkirjan uuden vahvan aallon alkua. Se poikkesi rohkeasti tavanomaisista nuortenkirjoista. Tekijä ei pyri mahdollisimman vaihtelevaan juonenkäsittelyyn eikä ulkonaisten tapahtumien runsaslukuisuuteen, vaan etualalle nousee sisäisten elämysten ja tunnetilojen kuvaus sekä muodon ja tyylin ehjä kokonaisuus. Lausunnossaan palkintolautakunta perusteli päätöstään mm: ”Kirjasta kuuluu raikas, persoonallinen kertojaääni. Ensimmäisen kerran on nyt kuvattu nykyistä nuorisoamme nuoren ihmisen aidosta ja tuoreesta näkökulmasta. Tekijä on toteuttanut näkemyksensä taiteellisesti ja modernilla tyylillä."
(takakansitekstistä)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Alanimeke

kesästä kesään

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

153

Kustantaja