Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Suistola

Videot

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Minä itse en ole tärkeä. Mieluiten häipyisin taka-alalle, katoaisin näkyvistä ja muuttuisin pelkäksi suostuttelevaksi rytmiksi, joka notkistaa tavut ja saa sanat virtaamaan kuulijan korvista sisään. Jos voisin, olisin tarinankertoja ilman ruumista ja vailla omaa roolia. Ilman nimeä ja sukupuolta. Olisin kuin tuuli. Sillä tavalla kai on tapana ajatella äänestä, joka oman erityislaatunsa uhraten muuntuu milloin miksikin."

Mutta Suistolan kertoja Martti Luukkonen ei voi pyyhkäistä itseään tarinasta olemattomiin, hän on yksi romaanin tärkeistä henkilöistä. Muita ovat Martin rakkain ystävä Jutta, tämän tytär Matleena ja Matleenan mies Aapo.

Kahden pääparin kautta Hassinen tarkastelee rakkauden olemusta ja merkitystä, petosta sekä anteeksiannon mahdottomuutta ja mahdollisuutta. Romaanin keskiöön nousee Matleenan ja Aapon aviokriisi, joka levittää vaikutuksensa kaikkien neljän elämään.

Hassinen nivoo ihmissuhteiden muutokset yhteiskunnan muutoksiin, jotka huipentuvat syyskuun 11. päivän iskuissa. Ministeriön virkamies Martti tarkastelee yhteiskunta läheltä vallan ydintä ja hän näkee ihmisten tekemät valinnat ja mielipiteet yhteiskunnallisten muutosten heijastumina. Romaanin aikajana kulkee vuodesta 1959 nykypäiviin, mutta keskeisimmät tapahtumat sijoittuvat 1970- ja 2000-luvulle.

Suistola on vahvaa ja upeakielistä proosaa, jossa kirjailija häikäisee lukijansa uudella tavalla: ihmisten tinkimättömyyttä, valintoja ja aistillisuutta katsotaan Martti Luukkosen suvaitsevan ja myötäelävän rakkauden läpi.
(Tuija Lassila/ Sanojen aika)
Voivatko periaatteet tuhota elämän ja rakkauden? Häikäisevä, aistivoimainen kuvaus valinnoista ja niiden seurauksista

On vuosi 1975, Suomi valmistautuu Etykin huippukokoukseen. Parikymppiset Martti ja Jutta kohtaavat diskossa ja ajautuvat suutelemaan pimeään rappuun, tuntematta erityistä vetoa toisiinsa. Samana kesänä Martti tapaa amerikkalaisen reppuselkäturistin Rickyn, joka kuohauttaa häntä niin poliittisesti kuin seksuaalisestikin. Hän ajautuu eroottiseen seikkailuun, jossa rajat katoavat.

Matleena syntyy seuraavana vappuna. Ristiäisissä Martti kannattelee tyttöä sylissään Jutan sukulaisten arvuutellessa, kuka on lapsen isä.

Vuonna 2001, kolme päivää sen jälkeen kun lentokoneet törmäävät WTC:iin, Matleena rakastuu ensisilmäyksellä Aapoon. Kaikki on hyvin, kunnes Aapolla on yhden yön suhde, jota Matleena ei voi periaatteen vuoksi antaa anteeksi. Silloin Martti päättää käyttää keinoa jolla Alma, hänen lapsuutensa tärkein ihminen, teki aikoinaan hänen elämästään moniulotteisen, epäarkisen ja arvokkaan. Luomalla maailmoja pimeässä. Vain kertomalla alusta pitäen kaiken – myös sen kuinka Matleena sai alkunsa – Martti voi auttaa Matleenaa.
(Otava)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

256

Kieli

Videot

Elävän arkiston upotuskoodi