Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kestävät kahleet

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Kuvaus talvisotamme jälkeiseltä ajalta, jolloin suuren yhtiön toimesta ryhdytään rakentamaan voimalaitosta pieneen, mutta virkeästi elävään kaupunkiin.
"'Kestävät kahleet' on merkittävä huomattavana saavutuksena Jussi Kukkosen kirjalliselle voittotilille."

(Karisto)

Romaani suomalaisesta yrittäjähengestä ja uskosta parempien aikojen koittoon. (Karisto)

Kainuulainen kirjailija on saanut valmiiksi miellyttävän teoksen ylimaan-kaupungista. Siinä kuvataan lämmöllä ja antaumuksella työtä ja aherrusta sekä niihin liittyviä ihmiskohtaloita ja -tunteita sekä pyrintöjä. Elävinä käyvät editsemme nuoret rakkaussuhteineen, saavutuksineen ja pettymyksineen, vanhempi väki pyrintöineen, koko kaupunki, joka kokee uutta elämää.

(Karisto)

- - -

Romaani kuvaa voimalan rakentamista pohjoissuomalaisen kaupungin koskeen. Eletään talvisodan jälkeistä kesää 1940. Teoksen päähenkilönä on voimalan rakennustöitä johtava insinööri Heikki Mäki, joka on työssään tehokas ja taitava, mutta joutuu sisäisiin ristiriitoihin rakkaushuolien vuoksi. Mäki alkaa tapailla konttoristi Hilja Jokelaa, mutta molemminpuolisen väärinkäsityksen vuoksi heidän orastava suhteensa viilenee ja he pettyneinä etääntyvät toisistaan. He eivät kuitenkaan voi unohtaa toisiaan, vaikka kumpikin alkaa seurustella tahollaan. Viehättävän Liisu-neitokaisen vanhemmat suorastaan tyrkyttävät tytärtään Heikille. Lopulta Heikki menee yllättäen Hiljan luokse ja kosii häntä, mutta liian myöhään: Hilja on juuri lupautunut toiselle. Voimalan valmistuttua Heikki joutuu lähtemään jatkosotaan eikä vieläkään ole riittävän varma tunteistaan Liisua kohtaan.

Kukkonen on sijoittanut tapahtumat pohjoiseen kaupunkiin, mutta ei ole nimennyt sitä Kajaaniksi. Kaupunki on kuitenkin kiistatta tunnistettavissa Kajaaniksi, sillä teoksessa on runsaasti kajaanilaisia maamerkkejä (hautausmaa joen takana, vanha voimalaitos, paperi- ja massatehdas, talvisodan raunioittamat talot, suuri koulutalo kosken rannalla, Kesäniemen hiekkaranta, joen viisi koskea jne.). Koivukosken voimalaitos rakennettiin tosiasiassa 1940–1943.

(Kajaanin kaupunginkirjasto - Ryysyrannasta maailman parhaaseen kylään)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

336

Kustantaja

Kieli