Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Puuyhtiö

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Jonne Piippo on lahjakas ja omintakeinen kertoja, jonka aikaisemmasta tuotannosta tunnettaan mm. romaanit ”Tehdas huutaa” ja ”Norsunluutorni” sekä Kansankulttuurin kustantamina ilmestyneet ”Muudan Juntunen” (1951) ja ”Meira” (1953).

Uuden romaanin tapahtumapaikkana on pohjoissuomalaisen pikkukaupungin kupeelle levittäytyvä puuyhtiö, tarkemmin sanoen sen sahalaitos. Uusi mies, Kataikko, ryhtyy töihin ja tutustuu sahan työläisiin. Pyymannin Antti, viilakopin Möriini, Leppä Niko. Kimpisahuri Toikka, konemestari Tasanen ja muut sahalaiset ovat herkullisesti kuvattua, ilmielävää suomalaista työkansaa. Piipolla on harvinainen kyky luonnehtia ihmisiä, varsinkin vanhoja työmiehiä, ja panna heidät puhumana ilmeikästä ja rehevää kansankieltä.

Puuyhtiön työläisten arkinen elämä ja sille ominaiset vaikeudet, toimeentulon ahtaus ja epävarmuus, paljastuvat havainnollisesti lukijalle, joka jännittyneenä seuraa tapahtumien kärjistymistä kohti teoksen loppua.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Tehtaan jyminä kuului tutummalta kuin hetki sitten.
Arttu Kataikko sulki oven ja poistui Puuyhtiön hallintorakennuksesta. Töihin luvattiin jo päivällä. Ja nyt Kataikko kävi vain ilmoittautumassa. Sahankonttori sieppasi sulkemisajan kiireessä hänen nimensä kirjoihinsa ja siirsi hänet kadulle laskemaan luisia aamuun asti.
Hän oli päivän viimeinen kävijä. Sodan jälkeen Kataikko ajelehti. Mutta asetoveruus kesti yhä. Puhe juuttui entisiin. Joku tiesi, että Hätkästä oli paisunut pomo Puuyhtiön sahalle. Ja Kataikko raapusti kortin, jolla tiedusteli tilannetta entiseltä sotatoveriltaan. Hätkä ei tyytynyt vastaamaan kortilla. Kirjoitti tilanneselostuksen, kirjeen, ja kutsui Kataikkoa Puuyhtiön varmoihin, vakituisiin töihin.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

323

Kustantaja