Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tuulta raunioilla

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Eero Hietala on aikaisemmin julkaissut kaksi teosta, joille arvostelu on antanut melkeinpä poikkeuksellisen kiittävän tunnustuksen. Näiden teosten ansiosta hän sai viime kevään mm. Yhden Suomen Kulttuurirahaston myöntämistä kirjallisista apurahoista.
Hietalan nyt ilmestyvä kolmas teos on jälleen sangen pelkistettyä ja viimeisteltyä sanataidetta. Niukoin mutta osuvin ja varmoin vedoin hän kuvaa sodasta palaavaa nuorta miestä ja hänen suhtautumistaan rauhanomaisiin oloihin. Edellisen teoksen jälkeen tekijän tyyli on ikään kuin kirkastunut ja hänen kuvaamistapansa yleensä selkiintynyt, joten tuntuu siltä kuin Hietala olisi ottanut huomattavan askelen kohti kypsyyttä. ”Tuulta raunioilla” on epäilemättä teos, joka jää elämään vielä sen jälkeen kun moni useampisivuinen kirja on jo unohdettu.
(takakansiteksti)

- - -

"Ainakin välillisesti liittyy sotaan Eero Hietalan pieni romaani "Tuulta raunioilla", jossa kirjailija koruttomasti, mutta vakuuttavasti ja omalla persoonallisella tyylillään kertoo nuoren miehen paluusta sodasta ja yrityksestä sopeutua rauhan oloihin. Tämän nuoren itseoppineen kirjailijan työskentely herättää jatkuvasti kiinnostusta, siksi ilmeiset kyvyt hän omaa." (Alpo Routasuo: Kotimainen proosa 1954. Kirjastolehti 3/1955)

Päähenkilöt

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Sotamies Pekka Palo ei ollut enää. Kun kaikkinaiset kotiuttamishankkeisiin kuuluvat juoksentelut, toimistonovilla jonottamiset ja varusluovutukset olivat hänen kohdaltaan ohitse, saattoi hän jättää pienessä merenrantakaupungissa sijaitsevan kotiuttamiskeskuksen työmies Pekka Palona. Sellainen ammattinimi kai hänelle nyt kuului. Mielestään hän kyllä olisi voinut olla aivan yhtä hyvin, vaikkei tuollaisia nimenvaihdoksia olisi tapahtunutkaan – olla ja hengittää. Eihän enää ollut sotaakaan, ei ainakaan täällä merenrantakaupungissa. Hänellä oli tunne että kaikki muut uskoivat erittäin tärkeitten ja suorastaan pyhien tehtävien odottavat heitä uudessa olotilassa.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

144

Kustantaja

Kieli