Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tähden hetki

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Tähden hetki on brasilialaisen, Ukrainassa syntyneen Clarice Lispectorin (1925-1977) pieni mestariteos, jossa mieskertoja kertoo mitäänsanomattoman riodejaneirolaisen tytön, Macabean, surullisen tarinan. Macabean kuvaaminen on kertojan mukaan hyvin helppoa: Macabea ”on niin yksinkertainen, että hymyilee joskus kadulla toisille”. Sillä on niitä joilla on ja niitä joilla ei ole.
Kertoja palaa halusta kertoa Macabean tarinan; hänen on pakko saattaa loppuun tarina tytöstä, jonka olemassaoloa luonnehtivat sanat: ”En tiedä.” Samaan hengenvetoon kertoja vakuttaa että maailma tulee vallan mainiosti toimeen ilman Macabean kaltaista harmitonta olentoa.
Kenen tarinasta siis on kysymys, kuka loppujen lopuksi saa itselleen tarinan kautta minuuden? Entä mikä vaatii kertomista? Se minkä jo olemme unohtaneet, se mikä on meille aivan liian tuttua.
(takakansiteksti 1996)

Tähden hetki on Clarice Lispectorin viimeinen teos, joka ilmestyi kirjailijan kuolinvuonna 1977. Siitä on sittemmin tullut yksi hänen kuuluisimmista kirjoistaan. Romaani puuttuu Brasilian yhteiskunnallisiin ongelmiin, niukkuudessa elävään ja näkymättömään väestönosaan, jota kirjailija käsitteli laajasti lehtikolumneissaan. Nuoren, köyhän Macabean surullisen tarinan kertoo mies, jonka mukaan tytön kuvaaminen on helppoa: Macabea ”on niin yksinkertainen, että hymyilee joskus kadulla toisille”. Hän ei halua mitään, koska ei tiedä elämästä mitään. Kertoja palaa halusta kertoa Rio de Janeiron tytöstä ja hänen poikaystävästään. Hänen on pakko saattaa loppuun tarina tytöstä, jonka olemassaoloa luonnehtivat sanat: ”En tiedä.” Kenen tarinasta on kysymys? Kuka loppujen lopuksi saa itselleen tarinan kautta minuuden ja tietoisuuden itsestään? Tarja Härkösen käännös ilmestyi alun perin 1996, ja se julkaistaan nyt uudestaan suomentajan itsensä tarkistamana.

(Teos, 2020)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Asiasanayhdistelmät

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Ilmestymisaika

Sivumäärä

107

Kustantaja

Kääntäjä

Lisätietoja

Tarkistettu suomennos: Teos 2020

Sarjamerkintä