Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ankara aamu

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Walentin Chorell on tunnetuimpia ruotsinkielisistä kirjailijoistamme. Erikoisesti hänet on mainittava suomeksikin esitettyjen radiokuunnelmien sekä näytelmien tekijänä, mutta myös romaaneilla on hänen tuotannossaan merkittävä sija.
”Ankara aamu” on nuoren rikoksentekijä tarina. Modernilla, tyylillisesti rohkealla tekniikalla tekijä kuvaa niukkoja ulkonaisia tapahtumia päähenkilön tajunnan virtana. Kertomus alkaa siitä päivästä, jolloin 22-vuotias Lo Simsal vapautuu neljä vuotta kestäneestä vankeudesta, johon hänet oli tuomittu taposta. Teoksen sisäinen juoni käsittelee nuorukaisen syyllisyyttä ja hänen pyrkimystään sopeutua uuteen elämään vankilan muurien ulkopuolella. Järkyttävästi kuvaa tekijä yksinäisen ihmisen hapuilua kohti uuden elämän sarastusta, hänen tuskallista vapautumistaan syyllisyyden taakasta, josta osa kuuluu myös yhteiskunnan kannettavaksi. Orpolapsena hän näet on kasvanut kiinni isoäitiinsä, elänyt toisenlaista elämää kuin muut pojat – hänen kiusaajansa – ja tehnyt tekonsa syyntakeettomana menetettyään Jumalansa, Mummonsa. Romaanin symbolistisuudessaan vaikuttava loppukohtaus avaa päähenkilölle vihdoin portin uuteen elämään ihmisten keskuudessa.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Johtaja sanoi:
- Sinun pitää unohtaa se. Sinä et ole pohjaltasi niin paha, että sinun tarvitsisi avata oviamme uudelleen. Älä ajattele sitä. Ja jos se sukeltaa uudelleen esille, sinun pitää sylkeä ja kirota sitä, niin se menee ohi. Hyvästi ja kiitos.
( - minä olen Lo. Lo Simsal. Se on nimeni ja olen kahdenkymmenen kahden. Olen vielä aivan siinä kiinni, ympärilläni on kaupunki ja jos käännän päätäni, voin nähdä tornin. Voin vielä kohdata kenet tahansa, pastorin tai… Kerjään sitä. Huudan sitä seinille ja potkin sitä katukiviin. Hyvä Jumala. Anna minun unohtaa – pian.
Mummo!
Ajattelen häntä ja muistan, miten hänellä oli tapana istua lieden ääressä ja lukea ääneen sanomalehtiä, ja silloin unohdan osan tästä heti. Sinun pitäisi olla nyt täällä kanssani. Mitä sanoisit tuosta tytöstä: Poika, pidä ajatuksesi kurissa!)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

174

Kustantaja

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

167

Kustantaja

Kieli