Eläviä

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Miguel Troga on Portugalin tärkeimpiä kansallisesti ja kansainvälisesti palkittuja kirjailijoita, jonka laajaa tuotantoa on käännetty useille kielille, nyt ensi kertaa suomeksi. Useana vuonna kirjallisuuden Nobel-ehdokkaaksikin asetettu Torga tunnetaan parhaiten pikku novelleistaan. Vuonna 1940 ilmestynyt kokoelman Eläviä (alkuk. Bichos) on yksi portugalilaisen kertomusperinteen virstanpylväs ja legendaarinen, rakastettu teos.
Elävissä puhuvat ihmishahmoiset eläimet tai eläinhahmoiset ihmiset, joiden kautta tekijä käsittelee ihmiskunnan ikuista taistelua luovuttamattomimpien arvojen puolesta. Tuttu motto ”elämän tarkoitus on elää” avautuu siinä pakoin hätkähdyttävistä näkökulmista. Paitsi monitulkintainen moderni klassikko Torgan kertomusteos on myös diktatuurin aikaa kuvastava todistus. Allegorinen muoto oli omiaan tosikkomaisen sensuurin hämäämiseen.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Alkukieli

Tekstinäyte

Eikä Mago enää koskaan päässyt rouvan hellästä huomasta. Alussa se yritti vielä ryhdistäytyä, mutta lopulta ruumis, se viheliäinen, tottui lekotteluun. Eukko höppänä kuvitteli, että rakkaus oli molemminpuolista. Ei sinne päinkään! Rehti ystävyys ei kuulu kissojen hyveisiin. Mutta pianhan leikistä tosi tulee. Ajan myötä Magon oli vallannut velttous... Huomatessaan tilanteen se oli jo hukassa. Joskus teki mieli nousta kapinaan. Ikävä kyllä ajat olivat kovat.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

106

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä