Kristalliruusu

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Atorox-palkinto novellille ”Puu”, 2. sija kokoelman novellille ”Xanadu-kuutio” vuonna 1992.

"Novelli Puu on jotakin, mikä tekisi mieli julistaa parhaaksi milloinkaan suomenkielellä kirjoitetuksi sf-novelliksi" (Leena Peltonen)
Kristalliruusu on Risto Isomäen seitsemän novellin kokoelma. Novellien aiheet vaihtelevat puhtaista tieteiskertomuksista psykologisiin ja yhteiskuntakriittisiin kuvauksiin. Novellikokoelma oli Isomäen esikoisteos, ja aiheiltaan se on viitoittanut Isomäen muutakin tuotantoa, jossa näkyy tasapainoilu tieteiskirjallisuuden, yhteiskuntakriittisen kirjallisuuden ja jännityskirjallisuuden välillä.

Kokoelman novellit tarjoavat keinon koetella kaunokirjallisin välinein monenlaisia hypoteettisia fysikaalisia teorioita, kuten novellissa ”Xanadu-kuutio”, jossa 3100-luvun ihmiset törmäävät kadonneen kulttuurin merkilliseen, tunnettuja fysiikan lakeja uhmaavaan luomukseen, ja jo nimellään sisällöstään hyvin kertovassa novellissa ”Maailmankaikkeuden ympäri 80 vuodessa”. Osa novelleista henkii uskoa ihmiskuntaan, kun taas esimerkiksi novellissa ”Komeetta” heijastuu pessimistisempi suhtautuminen. Novelli ”Puu” on esiversio Isomäen myöhemmästä romaanista Gilgamešin tappio ja käsittelee romaanin sitä, kuinka ihmiskunta kohtaa jotakin uutta ja outoa.

Psykologisempaa suuntausta edustaa kokoelman ensimmäinen novelli ”Etsintä”, jossa muistinsa menettänyt mies pyrkii löytämään menneisyytensä unikoneen avulla. Novellit ”Komeetta” ja ”Viimeinen tehtävä” herättävät lukijan näkemään erilaisuudessa jotakin samaa ja toisaalta toistuvuuden rinnalla kehitystä. Myös niminovelli ”Kristalliruusu” nostaa esiin erilaisuuden ja samuuden paradoksaalisuuden ja leikittelee rinnakkaisten maailmojen mahdollisuudella.

(Matti Järvinen/ Sanojen aika)
Kristalliruusu on mysteerien kirja, joka sisältää kaikuja myös todellisen maailman ongelmista.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

183

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä