Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Datura tai harha jonka jokainen näkee

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

"Tämän luulen oppineeni: todellisuus on vain työhypoteesi. Se on sopimus, jota emme tiedä tehneemme. Se on harha jonka jokainen näkee. Mutta se on yhteinen, välttämätön illuusio, se on terveen järkemme, fantasiamme ja toimivien aistiemme lopputuote, terveytemme ja työkykymme perusta. Pidä kiinni siitä, se on kaikki, melkein kaikki, mitä sinulla on. Yritä astua ulos siitä, ja elämäsi – ellei se pääty – ainakin muuttuu peruuttamattomasti."
Datura on kaunis mutta myrkyllinen kasvi, jolla väitetään olevan myös parantavia ominaisuuksia. Paranormaaleja ilmiöitä käsittelevän lehden toimitussihteeri kokeilee sen siemeniä astmansa lääkitykseksi. Rohdon sivuvaikutuksena valve- ja lumemaailman rajat alkavat sekoittua. Datura purkaa ja punoo taitavasti aistien ja mielikuvituksen luomaa kudosta, jota tapaamme kutsua todellisuudeksi.
Leena Krohn (s. 1947) on kirjoittanut runoja, lauluja, lasten- ja nuortenkirjoja, novelleja, romaaneita, esseitä ja kuunnelmia sekä kuvittanut itse teoksiaan. Hänen teoksiaan on käännetty useille kielille. Hän on saanut lukuisia palkintoja, muiden muassa Valtion kirjallisuuspalkinnon 1989, Topelius-palkinnon 1993 ja Finlandia-palkinnon 1993.
Datura kertoo Uusi Anomalisti -lehden toimittajasta, joka on kiinnostunut paranormaaleista ilmiöistä. Toimituksessa liikkuu mitä eksentrisimpiä paranormaalien ilmiöiden harrastajia vampyyreista kallonporaajiin. Päähenkilö saa lahjaksi daturan eli hulluruohon, jota hän nauttii parantaakseen astmansa. Hulluruoholla on tunnetusti melkoisia sivuvaikutuksia ja päähenkilönkin todelliusuus alkaa niiden vaikutuksesta hämärtyä. Syvemmällä tasollaan kirja pohtii mielenkiintoisesti todellisuuden olemusta, onko se yhteinen harha?
(Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

211

Kustantaja

Kieli