Kertomuksia radan varresta

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Hienon kirjailija paluu. Lukijan eteen levittäytyy 30-luvun kyläyhteisö, kirjavien tapahtumien ja värikkäiden ihmisten kavalkadi.
Vuorijärven velkatalo on Timon lapsuuden paratiisi, jonka pula-aika särkee. Tulee pelko, mutta myös uusi voima, kun Timo 5-vuotiaana rakastuu. Kylään muutettua pelon aiheet kasvavat saaden yhteiskunnallisia ulottuvuuksia. Eletään lapuanliikkeen aikaa. Pelon, unelmien ja uskaltamisen tarpeen paineissa Timo luo käsitystä itsestään ja päätyy toivorikkaana 14-vuotiaana talvisodan kynnyselle. Timo on päähenkilö useimmissa kertomuksissa. Toisenlaisia tarinoita syntyy, kun kylään muuttaa nuori naisfarmaseutti, joka lähettelee ystävättärelleen kuvauksia kylän ihmisiä. Siina haluaa säilyttää sivullisuutensa, kunnes itse muuttuu tarinahenkilöksi rakastuessan osuuskaupan leipurimestariin.
Golgatan Ville, Kulon Asseri, Koninkaulus, Eklundin Jalle ja kymmenet muut henkilöt kuvataan vuoroin Timon, vuoroin Siinan näkökulmasta. Kuin oheisena tarinoista syntyy lähikuva 30-luvusta: paljon koiria, paljon pelkoa, karkeaa ja yliherkkää säätytietoisuutta, julmaa paremmuutta, kyläoriginelleja, leimattuja ihmisiä ja ennen kaikkea paljon koomillisuuksia ja lämmintä uskoa luovaa inhimillisyyttä.
Sisältää osiot: Pelon synty; Hyvät ja huonot; Kaikki järvet ovat kaukana.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

427

Kustantaja

Kieli