Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Aitta

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Mies saa kuulla että tutu myyvät aittaa Iissä. Aitta on hyväkuntoinen, kertaalleen käännetty. Hän ostaa aitan. Hirret pitää numeroida, aitta purkaa ja siirtää kotiin.

”Pois otetaan vuoliaiset ja orret ja hirret yksitellen, täällä joen törmällä. Kaikki kootaan yksitellen siellä meren rannalla. Sama hämärä täällä, samat hirret, sisäpuoli aikoinaan ollut ulospäin ja harmaantunut. Tämä hämärä häviää, kun katto puretaan ja syntyy siellä, kun kootaan ja katetaan. Tämä häviää, kun tästä puretaan, kun siellä kotona pystytetään, syntyy toinen, erilainen, vaikka samannäköinen.”

Näin tapahtuu muun lomassa: lohenpyynnin, marjanpoiminnan, tulevien ja menevien ihmisten, vuodenkierron, sen mitä oleminen on.
(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Muutaman päivän päästä hän seisoi paikalla, oli tyytyväinen perustukseen. Joka nurkalla ja sivujen keskellä oli hyvät kivet, alakehikko, jossa oli kaksi hirsikertaa, oli niitten päällä puisten välipalikoitten avulla sovitettuna. Aikalailla vaakasuorassa. Hän ajatteli, että jos aitta ei nousisi pystysuoraan, voisi tunkilla nostaa ja lisätä sopivia palikoita.
Aitta oli aikoinaan rakennettu niin, että alakehikossa oli lattian kannatusta varten vahva keskipuu ja tämän keskipuun ja sivupuitten päälle oli pantu leveä lauta, reilun tuuman paksuinen ja ainakin kaksitoista tuumaa leveä. Hän laitteli laudat paikoilleen.
Näitten päälle vain alimmainen etuhirsi ja alimmainen takahirsi ja väliin lattialankut. Ne eivät ole raskaita, ne minä saan käsin tuohon ja sitten tahdon Tapanin nostelemaan hirsiä traktorin kuormaajalla.
Hänellä oli paikoillaan alin etuhirsi, sitten toisiinsa kiinnitapitetut lattiapuut peräkkäin, ja alin takahirsi, selvä lava taivaan alla metrin korkeudella kentästä. Hän istui lavan laidalla ja riiputti jalkojaan, jotka eivät yltäneet lähellekään maata.
Tässä tämä nyt on tätä myöten. Tällaista minä vain teen, vaikka on jo myöhäinen syksy, ja tuossa ovat suuret koivut ja kellastuvat lehdet, ja tuomen mustat ja villiviinimarjan punaiset ja katajat ja niitten siniset marjat ja tuossa kirkkaankylmä meri. Missä pitäisi minun olla, missä on minun oikea kohtani.
Lintu on huoneen löytänyt, pääskynen pesän.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

103

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Nimi

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

189