Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Pimeä tavarajuna

Tyyppi
novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
kuvaus
Ihmiset elävät elämäänsä ahtaasti kuin tavarajunan vaunussa. He kompuroivat pimeässä ja luulevat olevansa yksin, koska muita ei ole näkyvillä. Juuri tuo yksinäisyyden harha muodostuu olennaiseksi, kun he alkavat pyrkiä vapauteen. Vapaus on näille eksyneille vielä suurempi pimeä: valhe, pako tai itsetuho. Pimeä tavarajuna kertoo lakonisesti, miten voi käydä, jos sulkee kaiken ulkopuolelleen.

Levola novellit synnyttävät henkisiä raajarikkoja, joiden elämässä kuviteltu risteää todellisen kanssa vaivattomasti ja täysin erottamattomasti. Onko kyse henkiöiden neuroottisuudesta ja sosiaalisesta kyvyttömyydestä vain onko maailma yhtäkkiä muuttunut vinoksi? Kaikki on mahdollista, mikään ei ole todellista.

Novelleissa kuljetaan junavaunusta ja metsästä toiseen, pitkin juuria ja raiteita, hiljaisuuden ja laukausten välissä. Sotää käydään tai leikitään, se riehuu sisällä ja ulkona. Juuret vievät menneeseen.

Kerrostalohuoneistosta kasvaa absurdi kuoriaisen tunneliverkosto, tulikärpästen rakkauden pyhättö tai kuilu avaruuteen. Junavaunusta voi löytää Moskovan, grillikioskista Komsomolin naiset, lukkiutuneesta korvasta hanhien parvet. Seireeni ja Toyota Avensis mahtuvat samaan tarinaan, sillä itse luodussa pimeydessä niitä on vaikea erottaa toisistaan.

(Teos)
Kirjallisuudenlaji
Aiheet ja teemat
Alkukieli
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Alanimeke
novelleja
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
168
Kustantaja